Professionals sanitaris es formen en el maneig de pacients amb Covid-19 amb la realitat virtual

La Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa i la Unitat de Control d’Infeccions i l’Àrea de Formació Contínua d’Infermeria, amb la col·laboració de més un centenar de professionals, han posat en marxa  una prova pilot per capacitar i reforçar les mesures bàsiques del protocol establert per a la protecció dels professionals en el maneig de pacients amb Covid-19.

Es tracta d’un projecte formatiu mitjançant Realitat Virtual Immersiva (RVI) que pretén aconseguir millorar el coneixement dels professionals sanitaris en la col·locació i retirada de materials de protecció individual (EIPs).

La implementació d’aquesta prova pilot s’ha dut a terme a l’Hospital Universitari MútuaTerrassa i hi han participat prop de 130 professionals pertanyents a diferents plantes d’hospitalització i serveis. La idea és fer-la extensiva també als Centres d’Atenció Primària que gestiona l’entitat.

La voluntat d’aquest mòdul formatiu –anomenat CoVIDCos– és recordar i practicar les seqüències que cal dur a terme a l’hora de posar-se i treure’s els EPIs i altres materials de protecció en la interacció amb pacients Covid-19 en diferents escenaris.

Des de la Fundació Docència i Recerca s’ha optat per la RVI perquè constitueix una opció de formació ràpida i que permet l’actualització de continguts de forma senzilla així com l’optimització de recursos.  També  permet actuar de manera individual o grupal sense equipament de protecció real i es pot repetir múltiples vegades, mantenint la seguretat i minimitzant riscos.

El projecte formatiu també contempla un segon mòdulCoVIDCor– que es posarà en marxa properament i en aquest cas pretén facilitar l’acompanyament emocional de les persones que formen part dels equips sanitaris, amb la finalitat d’incidir en la millora de la gestió de les emocions en la pràctica assistencial.