masia freixa

Prop de 3 milions d’euros dels Next Generation per a la rehabilitació i dinamització de la Masia Freixa

La resolució provisional de concessió d’ajudes per al programa de millora de la competitivitat i de dinamització del patrimoni històric amb ús turístic del Ministerio de Industria y Turismo ha determinat la concessió d’una subvenció de 2.987.346 euros al projecte que va presentar l’Ajuntament de Terrassa per a la Rehabilitación de la Masia Freixa con criterios de mejora de sostenibilidad, accesibilidad y conectividad para dinamizar su uso turístico, en el marc dels fons europeus Next Generation.

El projecte contempla dotar la Masia Freixa de nous usos culturals i turístics, destacant la restauració de les fusteries de la façana i interiors de l’edifici per a millorar-ne l’eficiència energètica. El terrassenc és un dels onze projectes catalans seleccionats pel govern estatal, del total de 92 propostes seleccionades entre les 600 presentades.

El projecte ha rebut la quarta millor puntuació de tots els seleccionats. Per a l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, aquesta concessió “és una gran oportunitat per a posar al dia i actualitzar un dels símbols més significatius i emblemàtics de Terrassa, que és bé cultural d’interès nacional, consolidant-lo com un dels referents de l’oferta turística del territori i del Modernisme”. En aquest sentit, l’alcalde valora “la rehabilitació de la Masia Freixa ha de potenciar encara més la projecció exterior tant del mateix edifici com de la ciutat, enfortir la nostra identitat cultural i contribuir a la dinamització econòmica i turística de Terrassa”.

El projecte que s’executarà contempla la reparació de diversos elements arquitectònics i instal·lacions de forma puntual i la solució d’algunes patologies detectades en l’edifici, conseqüència del pas del temps com filtracions, degradació de paviments, revestiments de fusteries, entre d’altres. A més, també s’hi incorpora una mirada cap a l’estalvi energètic, la sostenibilitat, l’economia circular i l’accessibilitat universal, tenint en consideració el respecte per ser un edifici catalogat, per incorporar actuacions destinades al seu ús turístic, a la gestió de les visites i a l’aplicació de tecnologies intel·ligents en l’experiència de la visita, com realitat virtual i augmentada, la connexió amb l’oferta turística del destí, i la transferència de coneixement tecnològic amb agents universitaris i d’innovació.

Finalment, la proposta, que serà finançada al 100% pels fons europeus, preveu que l’edifici rehabilitat es destini a usos turístics i culturals, mitjançant la seva obertura al públic en horari de visita, i la realització d’una oferta de visites guiades o altres activitats que ajudin a la divulgació i el coneixement del patrimoni i del Modernisme en particular. Aquestes funcions són les que ja es desenvolupen actualment a l’equipament, però en un futur es podran ampliar i millorar les condicions i l’experiència de la visita amb nous elements i propostes.