Puigdemont assumeix que Catalunya esdevingui un Estat però en suspèn els efectes per dialogar

Una hora més tard del què en principi estava previst, el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va comparèixer aquest dimarts al Parlament per declarar que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de República, segons el mandat popular sorgit del resultat del Referèndum de l’1 d’Octubre. Acte seguit va dir que el Govern suspenia aquesta declaració de forma temporal per obrir una etapa de diàleg amb tots els implicats i possibles mediadors.

En un discurs per posar en antecedents del què ha passat a Catalunya en els últims dies i amb un tò suau i conciliador per rebaixar la tensió, va dir, el President es va mostrar esperançat en què tothom estaria a l’alçada per a la resolució del conflicte entre Espanya i Catalunya. Puigdemont va començar explicant que la independència del país no és un posicionament personal o d’una dèria particular, sinó les conseqüències polítiques derivades del passat Referèndum.

També va criticar la violència policial que buscava crear el pànic entre els ciutadans que volien votar i va recordar que tot i la pressió de l’Estat amb tancament de pàgines web, registres a empreses o detencions d’alts càrrecs, el dia 1 d’octubre els ciutadans es van trobar les urnes, sobres i paperetes en els seus col•legis electorals. Per arribar a la declaració final, Puigdemont va fer un repàs als principals desencontres polítics amb l’Estat espanyol que, diu, han portat Catalunya a la situació actual de judicialització de la política, atacs a la llibertat d’expressió i sentències de tribunals de dubtosa neutralitat.

La fórmula de declaració d’Independència escollida pel President, anomenada a l’eslovena, si bé ha caigut bé entre la majoria de les files dels seu partit, ha descol•locat als membres de la CUP. També ha desil•lusionat a alguns ciutadans independentistes que seguien el ple des del passeig Lluís Companys de Barcelona.