Recollida porta a porta als comerços de 3 municipis per millorar el reciclatge comarcal

La gestió dels residus és un dels principals reptes ambientals de la nostra societat. La Unió Europea fixa com a objectiu per a Catalunya que la recollida selectiva arribi al 60% l’any 2020 i, alhora, es redueixi la generació de residus en un 15%.

La nostra comarca recicla actualment el 34,65% de mitjana (Terrassa està per sota, un punt menys: el 33,65%). Dins del Vallès Occidental els municipis que més i millor reciclen són aquells on s’han implantat “sistemes altament eficients” com és la recollida porta a porta. Així, Matadepera (amb el 90,09%) o Palau Solità (75,2%) han assolit els percentatges fixats àmpliament i des de fa temps. A Vacarisses aquest sistema s’implantarà properament.

Per assegurar un canvi de paradigma i superar l’estacament que des de fa anys confirmen les dades, el Consorci de Residus inicia una prova pilot de recollida de residus porta a porta per a grans productors i durant 6 mesos. Concretament són a 137 comerços i restauradors de 3 municipis de la comarca: Castellar del Vallès, Rubí i Sant Llorenç Savall.

La recollida porta a porta comptarà amb un sistema d’identificació de cada establiment i un horari de recollida de cada fracció per poder-ne fer un seguiment. Per això, els contenidors de cada usuari comptaran amb un xip i a través d’un lector es transmetran a una aplicació informàtica que analitzarà les dades.

Els 38 grans generadors de residus de Rubí (32 restauradors i 6 dependències municipals) i els 78 de Castellar, iniciaran la prova el proper 6 de novembre. Els 21 punts de recollida de Sant Llorenç Savall estaran operatius al gener.

La iniciativa compta amb una subvenció de 50.000 euros de l’Agència de Residus de Catalunya. A més s’emmarca en el nou Pla de Prevenció i Gestió dels Residus Municipals del Vallès Occidental (PREVOC). Per això, si té resultats satisfactoris, s’hauria d’estendre a la resta de municipis de la comarca.