Santis Rius

Records de Terrassa celebra 15 anys com un dels blogs més antics de la ciutat

El dia 2 de maig de 2007 va néixer el blog dels Records de Terrassa, considerat en l’actualitat com un dels blogs més antics de la ciutat i que mai ha deixat de publicar els seus continguts, fins i tot durant els moments més durs de la pandèmia, segons recorda el seu creador en els 15 anys de vida del projecte.

El blog va ser creat per Santi Rius Casas, i el seu naixement va ser fortuït ja que volia experimentar sobre una eina nova a internet en l’any 2007 com eren els blogs personals.

El mateix Rius afegeix que com que no sabia sobre què fer el blog, ni quins continguts penjar-hi, va rumiar i li va venir la inspiració en un antic CD-ROM que ell mateix havia publicat feia anys sobre Terrassa que es deia “Terrassa Interactiva”. Era un treball sobre l’abans, el present i el futur de Terrassa i que en el seu dia va suposar ser una novetat, ja que Terrassa va ser la primera ciutat a Espanya en tenir un CD-ROM propi.

El fet és que en aquell CD hi havia molta informació i fotografies i va pensar que ho podria utilitzar per crear un blog de prova i així ho vai fer.

El mateix Rius admet que no es podia imaginar a que comences a entrar gent i que, de seguida, un gran nombre de terrassencs demostressin el seu interès pel què estava publicant. La meva intenció inicial no era donar-li continuïtat, sinó tants sols experimentar; però l’èxit i la demanada de més informació, junt amb l’enviament de records personals per part de seguidors, va fer que es planteges que el projecte tenia que donar-li continuïtat.

I què s’ha publicat en aquests 15 anys?

Dons un total de 967 articles amb milers de documents i fotografies. Ha rebut 1.105.643 visites amb centenars de comentaris i aportacions diverses. I, fins i tot, ha permès descobrir aspectes inèdits de la nostra ciutat i treure a la llum documents únics que mai s’havien publicat, com un document signat per l’arquitecte Lluis Muncunill sobre un pavelló antituberculós de l’Hospital de Terrassa, del que no se’n tenia cap coneixement.

S’han recollit records personals de la tràgica nit de la riuada de 1962 que mai s’havien publicat i que demostren el poder dels records i de la necessitat de preservar-los.

El blog dels records de Terrassa ha permés a molts infants fer treballs de l’escola sobre aspectes de la nostra ciutat i acostar la informació d’una manera planera i gens acadèmica a moltes persones.

Els articles més visitats al llarg dels anys han estat els de les riuades i el de les discoteques dels anys 80.

Santis Rius