Retornen les restes de Joan Guil, un soldat republicà mort l’any 1938, al Complex Funerari Municipal de Terrassa

Les restes de Joan Guil, soldat republicà mort durant la batalla de l’Ebre, han estat retornades al Complex Funerari Municipal de Terrassa aquest dissabte al matí. Nascut a Almeria l’any 1908, va ser identificat de la fossa del mas de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre, a finals de 2022.

Joan Guil Ibáñez ha estat la tercera persona identificada genèticament de la fossa més gran que s’ha obert fins ara a Catalunya gràcies a un programa d’identificació vigent des de 2016 i impulsat per la Generalitat de Catalunya, el Departament de Justícia, la Direcció General de Memòria Democràtica i el Departament de Salut a través de l’Hospital Universitari Vall d’Hebrón. Amb aquest cas, ja són 19 les persones que han estat identificades.

Qui ha fet possible aquest retorn de les restes de Joan Guil ha estat la seva neta, l’Anna Maria Guil, que arrel d’una notícia sobre la fossa de Santa Magdalena, el 2021 va engegar el procés de recuperació de les despulles del seu avi.

un acte que ha comptat amb Ona Martínez, regidora de Memòria Democràtica, del director general de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, així com membres de la família Guil que han barrejat sentiments de tristesa amb els d’alleujament per, d’una vegada per totes poder tancar una ferida que portava massa temps oberta.