“Revolució verda”: més espai per al vianant a partir del gener, menys trànsit i més qualitat de vida

La transició cap un model de ciutat amb menys trànsit, contaminació i soroll i més espai pel vianant no té marxa enrere. L’equip de govern ha batejat aquesta nova etapa com “La revolució verda”. Vol ser una transformació comparable amb la que es va viure abans dels Jocs Olímpics, el soterrament de la Renfe o amb el Parc de Vallparadís.

Es tracta d’entendre la ciutat de manera diferent i canviar d’hàbits dels ciutadans per disminuir la contaminació. Es vol que al 2021 circulin un 12 per cent menys de vehicles que al 2014 i acabar duplicar l’àrea de vianants.

El Pla de Mobilitat ja preveu un seguit d’actuacions per reduir el trànsit però el tancament del Portal de Sant Roc ha precipitat els canvis. Aquest estiu ja s’ha canviat el sentit d’alguns carrers per modificar trajectes. Però al gener en vindrà el gruix amb la creació de tres noves zones de vianants: Vapor Gran, Passeig i Seu d’Ègara.

La del Vapor Gran inclou els carrers Sant Domènec, de l’Era, Vall, Cisterna, Portal Nou i una part de la Rutlla, Col·legi i Sant Genís. La del Passeig els carrers Teatre, Sant Pau i Puignovell, Sant Jaume, Font Vella i el vial Nord del Passeig de Compte d’Egara, que es quedarà sense zona blava; el del Sud canviarà de sentit. El pont del Passeig i l’avinguda Jacquard només tindran els dos carrils centrals per la circulació de vehicles, un per sentit. El carril més el Nord es reservarà per bus, taxi i emergències; el del Sud per vianants al pont i per distribució de mercaderies i zona blava a l’avinguda.

La zona Seu d’Ègara inclou de moment el carrer de la Creu Gran i part de Mas Adei i Sant Joan però més endavant s’ampliarà. També seran de vianants un tram dels carrers Sant Llorenç, Sant Marian i Sant Cristòfol. En els propers anys s’estudiaran mesures en altres zones per baixar les emissions a la resta de la ciutat.

Segons el govern local la “Revolució verda” també ha de suposar estendre el comerç més enllà de l’illa actual de vianants.

Per les zones de vianants només hi podran passar els veïns que abans d’acabar l’any rebran una targeta per autoritzar-los. També hi podran circular bicicletes, les persones amb mobilitat reduïda, els serveis i les emergències. Per evitar el pas d’altres  vehicles s’instal·laran càmeres de control als accessos principals.