RGA Arquitectes guanya el concurs per adequar la nova seu dels dos col·legis d’arquitectura a la Rasa

El projecte Viandox de l’estudi RGA Arquitectes ha guanyat el concurs per adequar la nova seu del Vallès dels col·legis d’arquitectes i d’aparelladors, al carrer de la Rasa amb Gaudí.

L’edifici, en forma de V, ple de vidre i molt lluminós, té una superfície útil de 630 metres quadrats repartits en dues plantes. RGA Arquitectes hi proposa una distribució flexible que serveixi tant pel dia a dia segons les necessitats d’ús com per a ocasions especials. Un gran moble de fusta a cada pis amb la mateixa forma de V servirà per distribuir els espais i de magatzem.

Nova seu Col·legis Arquitectes i Aparelladors

Així quedarà la façana principal, a la confluència de la Rasa amb el carrer Gaudí

Nova seu Col·legis Arquitectes i Aparelladors

La part posterior de l’edifici, ple de vidre, dona a una gran plaça interior

La primera planta serà pels dos col·legis, el d’Arquitectes i el de l’Arquitectura Tècnica, amb despatxos i espais polivalents per cadascun i, a compartir, una sala de juntes, una sala de formació a l’espai central i zones de magatzem i descans.

Nova seu Col·legis Arquitectes i Aparelladors

La primera planta serà pels dos col·legis i es podrà distribuir segons les necessitats d’ús

La planta baixa tindrà una funció més social i estarà oberta a la ciutat. Hi haurà la recepció, una sala d’exposicions i una sala comercial amb funció de bar. Gràcies a aquesta flexibilitat s’hi podrà celebrar tant una xerrada, una exposició, el lliurement d’uns premis o el sopar col·legial.

Nova seu Col·legis Arquitectes i Aparelladors

La planta baixa estarà oberta a la ciutat amb una sala d’exposicions i un servei de cafeteria

Pel que fa a la façana es proposa revestir-la amb una planxa d’acer de color daurat resistent al vandalisme i als grafits. Farà de filtre solar com la malla que protegirà les vidreres de la primera planta. L’edifici comptarà amb aerotèrmia i plaques fotovoltaiques.

Nova seu Col·legis Arquitectes i Aparelladors

La façana es protegirà amb una malla d’acer que farà la doble funció filtre solar i protecció de l’edifici

Al concurs s’hi van presentar inicialment dinou propostes, de les quals se’n van admetre dotze i se’n van triar sis per la fase final. En la valoració s’han tingut en compte sis criteris: funcionalitat, qualitat arquitectònica, salut i confort, estratègies d’economia circular, eficiència energètica i economia.

Nova seu Col·legis Arquitectes i Aparelladors

Un moble amb la mateixa forma de V de l’edifici servirà per delimitar els espais interiors

Nova seu Col·legis Arquitectes i Aparelladors

El gran moble de fusta estarà tant a la planta baixa com en la primera

La proposta Viandox ha rebut 85 punts sobre 100. Formen part de l’equip guanyador els arquitectes Xavier Ruscalleda i Bartomeu Busom, els aparelladors Emilio Sanchiz i Josep Maria Fosalba, l’enginyer Jaume Balanya i un acabat de llicenciar en arquitectura, Pau Giró. Els sis són terrassencs.

Un cop escollida la proposta guanyadora RGA Arquitectes s’encarregarà de la redacció el projecte, de la direcció de l’obra i de la seva execució.