“Saber-ho és VIHda”, nova campanya per prevenir la Sida entre persones migrades

L’associació terrassenca ActuaVallès junt amb l’Agrupació d’abast estatal Prueba de VIHda impulsen una campanya per promoure el diagnòstic precoç del VIH entre les persones migrades, sobretot dones subsaharianes i sudamericanes. “Saber-ho és VIHda” consta d’un video i cinc postals que aquest estiu es distribuiran per les xarxes socials per trencar amb l’estigma i la discriminació vinculats a la malaltia.

També es busca que aquestes persones es facin les proves diagnòstiques, prendre precaucions en cas positiu i accedir als tractaments. L’objectiu és augmentar significativament el nombre de proves a les persones més vulnerables. L’any 2018 el 47 per cent dels nous diagnòstics a Catalunya eren de persones migrades. A l’Àfrica Subsahariana i a Amèrica del Sud s’estima que la presencia del virus és molt important, tant en les persones infectades com en la incidencia de nous diagnòstics.

S’estima que les dones subsaharianes tenen el doble de probabilitats de tenir el VIH que els homes, això també va molt lligat a les desigualtats de gènere estructural i la violencia física i sexual que es viu en aquestes parts del món. ActuaVallès neix el 1993 per donar resposta a les necessitats de l’epidèmia del VIH i la Sida. En aquest temps s’han fet nombrosos projectes que s’han anat adaptant a les diferents èpoques i contextos per a la promoció de la salut sexual entre els col•lectius que més ho necessiten.