Sant Jordi es començarà a viure divendres amb la instal·lació de parades de llibreries i floristeries

Aquest any, Terrassa celebrarà la tradicional Diada de Sant Jordi amb la presència de centenars de parades de llibres i roses al carrer, una àmplia oferta de visites al patrimoni de la ciutat i actuacions de les diferents agrupacions de cultura popular, durant tota la jornada del proper dia 23 d’abril.

A partir del proper divendres 21 d’abril ja es començarà a viure la Diada a la ciutat, amb la presència de parades de llibreries i floristeries. Enguany, igual que l’any passat, des de l’Ajuntament s’ha ofert la possibilitat als i les professionals de sol·licitar parada al carrer, davant del seu establiment, des del dia 21 i fins al mateix dia 23. A més, la plaça Vella, un dels centres neuràlgics de la ciutat, on tradicionalment s’hi concentra el major nombre de persones, s’ha reservat perquè professionals llibreters i llibreteres i floristes puguin instal·lar parades ja des del dia 21. Per al diumenge 23, està previst que s’hi afegeixin les parades de les entitats, associacions, centres educatius, partits polítics, etc., a la resta d’espais, tant del centre històric com dels carrers i places d’altres barris i eixos comercials de la ciutat.

Per al mateix dia de la Diada, des de l’Ajuntament s’ha organitzat un programa d’activitats destinades a donar a conèixer la riquesa patrimonial de la ciutat tants als visitants com als propis terrassencs i terrassenques. Així, al matí s’ha programat una visita guiada a la Casa de l’Esport i a l’Ajuntament, amb passis a les 11 h i a les 13h, i pels que cal realitzar inscripció prèvia. A més, també s’han organitzat quatre visites guiades a la Masia Freixa, a les 10.30 h, 12 h, 17 h i 18 h. Així mateix, el Museu de Terrassa oferirà una matinal de portes obertes a la Seu d’Ègara, a la Casa Alegre de Sagrera i al Castell Cartoixa. El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) també farà jornada de portes obertes el mateix dia de Sant Jordi, el dia 23 d’abril, de 10 a 14.30 h; mentre que el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa (CDMT) obrirà el matí de la Diada de Sant Jordi, de 10 a 14 h.

Parades de llibres i roses a tota la ciutat

Des de l’Ajuntament, a dia d’avui, s’han autoritzat un total de 227 punts de venda en tot el conjunt de la ciutat, entre parades al carrer i davant dels establiments. D’aquestes, 40 corresponen a professionals de llibres i roses, i la resta a entitats i associacions (187). La plaça Vella comptarà amb 14 parades, 8 de només llibres, 3 de només roses i 3 de mixtes. Per ubicació, la resta de parades es concentraran al Raval de Montserrat, amb 31 parades; al carrer Major (18); Font Trobada (3); al carrer de la Font Vella (8); la Rambla d’Ègara (20); la plaça del Progrés (10); altres punts del centre històric (29). Fora d’aquesta zona, els llocs amb una major concentració de parades seran les vies principals de la ciutat, com la rambla de Francesc Macià (12), així com 82 punts més en altres punts de la ciutat.

Cultura popular

El Drac de Terrassa farà dues cercaviles, una a les 11 h i una segona a les 17 h. El recorregut previst, amb sortida al Raval de Montserrat, passarà per la plaça de la Font Trobada, el carrer de Gavatxons, la plaça Vella, carrer Major, carrer de la Unió i plaça de Salvador Espriu, per acabar de nou davant de l’edifici consistorial. A les 12 h del mateix dia 23, s’ha programat la Diada Castellera de Sant Jordi, amb les dues colles locals, Minyons de Terrassa i Castellers de Terrassa. Els Gegants de Terrassa també participaran a la Diada amb balls de lluïment entre les 17 i les 19 h al Raval de Montserrat, així com els Bastoners de Terrassa, que faran cercavila pels carrers del Centre Històric, amb lluïments a la plaça Vella i al Raval de Montserrat (entre les 17.45 h i les 19.30 h). La cercavila passarà per la plaça Vella i, els carrers Major i de la Unió, per finalitzar al Raval de Montserrat. A més, les entitats de cultura popular i tradicional oferiran activitats i actuacions al voltant de les seves parades durant tota la jornada.

Museu de Terrassa

A més de les matinals de portes obertes que s’han programat aquest any, el Museu de Terrassa ha previst també dues activitats per a la Diada de Sant Jordi: “La Llegenda del Drac de Terrassa”, al Castell Cartoixa de Vallparadís, a les 11 h; i “El meu llibre de Sant Jordi”, a la Casa Alegre de Sagrera a les 17.30 h.

Activitats a les biblioteques

Les biblioteques municipals, com és tradicional, també han organitzat aquest abril un ampli programa d’activitats al voltant de la festivitat de Sant Jordi.