Sant Jordi podria celebrar-se a mitjans de juny

Sant Jordi no es podrà celebrar el 23 d’abril. Almenys com es fa tradicionalment, amb parades de llibres al carrers i autors signant exemplars. El sector del llibre a Catalunya, agrupats a la Cambra del Llibre i on participen llibreters, editors, distribuïdors i arts gràfiques, ha acordat suspendre la diada de Sant Jordi i celebrar el Dia del Llibre més endavant.

Marc Caparrós, vicepresident del Gremi de Lllibreters i propietari de la llibreria Cinta a Terrassa, explica que s’ha pres la decisió davant les projeccions que están fent les autoritats sanitàries per a les properes setmanes. Segons Caparrós ara “s’estan estudiant dues possibles dates: abans de les vacances escolars, és a dir, a mitjans de juny o un cop començat el curs escolar, cap a l’octubre”. Alguns llibreters havien suggerit celebrar aquesta festa al carrer el dia de Sant Joan però Caparrós veu problemática aquesta data ja que “els ciutadans ja fan una despesa gran en petards i coques i podria interferir en la facturació d’altres sectors i gremis”. Assegura que encara s’han de fer més reunions per decidir-ho però tot apunta a l’inici d’estiu com a data més probable. Aquests dies, amb les portes de la llibreria Cinta tancades, els treballadors estan a casa fent teletreball i atenent les comandes de llibres i quaderns que els hi arriben, i que porten a domicili.

Moltes llibreries ja havien fet les comandes a editorials i distribuidores, i fins i tot, ja havien rebut exemplars. Des de la llibreria La Temerària, Àlvar Masllorens, aposta per fer un petit descompte un cop s’obrin els establiments, i que s’apliqui unes setmanes no només pel 23 d’abril. Aconsella als clients que comprin de forma esglaonada, abans i després de la Diada, per no crear aglomeracions a les llibreries. El propietari de La Temerària está parlant aquests dies amb molts distribuïdors per intentar ajornar el pagament de factures del mes de març. La Temerària ja va fer un crit d’alerta de la seva delicada situació a l’estiu de l’any passat. La resposta ciutadana va ser molt bona fins al Nadal. Aquest 2020 tornava a ser dur per aquesta petita llibreria terrassenca.

D’altra banda, des de La Temerària aposten per anul·lar tot el transport de mercaderies que no són de primera necessitat, Segons Masllorens, “l’empresa amb qui treballem no ens pot assegurar que, en acabar aquesta primera quinzena, estiguin en disposició de fer repartiment”. Passat aquest període la llibreria notificarà si pot o no servir llibres en comandes. De moment, el que no s’ha interromput és el servei de la plataforma Libelista, on tothom es pot donar d’alta i associar-se com a llibreria a La Temerària ). D’aquesta manera es poden rebre els llibres a casa.

En el cas que per Sant Jordi les autoritats sanitàries ja haguessin aixecat la prohibició de tancament de llibreries, el sector no renuncia a poder celebrar un 23 d’abril adaptat a les circumstàncies d’aquell moment, però sense les parades i signatures de llibres al carrer. L’any passat, per Sant Jordi es va obtenir el 6% de la facturació total anual, més de 22 milions d’euros. D’altra banda, el Gremi de Floristeries s’ha queixat de la decisió presa per la Cambra del Llibre i estan a l’espera dels esdeveniments futurs de cara a vendre roses a les botigues i al carrer.