Ser home, un dels quatre factors que determinen les hospitalitzacions per la Covid-19

Un estudi de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya ha identificat quatre factors que fan més probable la necessitat d’hospitalitzar algú que pateix la Covid-19. A través de l’anàlisi de les característiques de les persones a qui se’ls ha diagnosticat la malaltia, aquest organisme del Departament de Salut ha conclòs que els homes tenen pitjor pronòstic que les dones, ja que, en el cas d’ells, les probabilitats de necessitar hospitalització són del 55% més que en les dones. Un segon factor és l’edat, ja que la possibilitat d’haver de ser ingressat per la Covid-19 es triplica en les persones de més de 65 anys respecte les d’entre 15 i 44 anys. També tenen incidència pertànyer a col·lectius especialment vulnerables, com els ingressats en residències assistides o els qui pateixen algun tipus de discapacitat intel·lectual, i presentar patologies prèvies. Entre les malalties incloses en aquest darrer factor destaquen l’obesitat (27% més de probabilitats d’hospitalització), la insuficiència cardíaca (20%), la malaltia pulmonar obstructiva crònica (18%) i els trastorns psiquiàtrics (11%).

El mateix estudi també ha identificat els factors més comuns en les morts intrahospitalàries per la Covid-19. El principal és l’edat: en aquest cas, les probabilitats de mort dels pacients d’entre 65 i 74 anys són 8 vegades més que les dels malalts d’entre 14 i 44 anys. La xifra es dispara a 16 vegades en les persones d’entre 75 i 84 anys i fins a 20 en les majors de 84 anys. Com passava en les probabilitats d’hospitalització, en la mortalitat els homes també són més vulnerables a la Covid-19 que les dones, amb el 62% més d’opcions de morir a causa de la malaltia. Pel que fa a les malalties anteriors, aquí les més perilloses són la insuficiència renal crònica, amb un augment de mortalitat del 30%, la insuficiència cardíaca amb el 26% i la diabetis amb el 18%.

L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya espera que les conclusions d’aquest informe ajudin a prendre decisions a l’hora d’atendre els pacients infectats pel nou coronavirus, tant en l’escenari actual com en el de possibles rebrots.