SOM RIURES realitza 1.400 tractaments dentals solidaris al 2020, un 80% més que l’any anterior

El proper 20 de març se celebra el Dia Mundial de la Salut Bucodental amb l’objectiu de promoure bons hàbits per mantenir una boca sana. L’Associació SOM RIURES Dentistes Solidaris, fundada l’any 2016, ha vist com la crisi causada per la Covid-19 ha empitjorat l’estat d’aquests pacients. Així, durant el 2020, els professionals voluntaris de l’entitat han dut a terme gairebé 1.400 tractaments. Al 2019, van ser poc més de 700. L’increment registrat és d’un 80%.

Fins l’any passat, la demanda havia crescut progressivament, però la pandèmia l’ha disparat, diuen. Per poder arribar a tothom qui ho necessita, els col·laboradors han decidit dedicar a aquesta tasca tres matins a la setmana enlloc de l’única mitja jornada que venia sent habitual fins ara.

La previsió  és que continui creixent la demanda. Es calcula que s’atendran al voltant d’un 40% més de casos. Per això, el Centre Dental Les Escoles, la clínica on els voluntaris ofereixen servei als pacients de l’associació, ha reorganitzat l’activitat i destinarà un box més a la tasca solidària.

SOM RIURES treballa conjuntament amb diverses entitats socials, que són les que li deriven els pacients que requereixen els seus serveis. El passat mes de febrer, l’associació va signar un acord de col·laboració amb Càritas Diocesana de Terrassa, que s’uneix a entitats com la Creu Roja de Terrassa, el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’Associació Coordinadora d’Ajuda Unida (ACAU), a les que ja es donava suport.

La salut bucodental de les persones que van necessitar tractament l’any passat estava força deteriorada. Moltes necessitaven implants, un dels tractaments més costosos. Per això, ha arribat a un acord amb el Laboratori Dental 78 i l’empresa Megagen, que faciliten el material a un preu més reduït. D’aquesta manera, al 2020, s’han fet 40 implants solidaris. SOM RIURES és l’única entitat solidària del camp dental que, actualment, fa aquest tipus de tractament.

Al llarg de la seva trajectòria, SOM RIURES ha realitzat més de 4.122 tractaments a 368 pacients, un 53% dels quals són menors (196).