Surt a la llum la gramàtica catalana manuscrita obra del jurista terrassenc Pau Cardellach el 1840

Un notari terrassenc, Pau Cardellach, va escriure una gramàtica catalana el 1840, 78 anys abans que Pompeu Fabra publiqués la seva primera normativa. Aquesta obra en forma de manuscrit, era inèdita i no se’n va saber res fins que un llibreter de Palma la va trobar. Al 2005, la Universitat de Girona la va adquirir. Fins aleshores només una enciclopèdia vuitcentista havia fet menció del document, un esborrany estructurat en tres blocs.

La gramàtica de Cardellach va ser objecte d’una tesi doctoral de la filòloga Olga Fullana, defensada fa cinc anys a la Universitat de Girona, que ara l’ha fet pública. El treball, de 429 pàgines, es pot consultar al web Tesis Doctorals en Xarxa i els tres documents del manuscrit, que sumen 157 pàgines, al Repositori Digital de la Universitat de Girona. L’Institut d’Estudis Catalans preveu publicar una edició comentada d’aquesta gramàtica de mitjans del segle XIX.

La tesi de Fullana va rebre el premi Gramàtica Pompeu Fabra d’aquesta institució. Segons l’autora, l’obra de Cardellach representa un dels primers intents de descriure la llengua catalana des del punt de vista gramatical.

Pau Cardellach també va publicar, al 1846, un compendi de sustentació de judicis i, al 1862, una obra de jurisprudència pràctica. El notari terrassenc va morir a Barcelona el 1879.