Tallers formatius i lúdics incentiven els joves a continuar estudiant en el Campus Ítaca a la UAB

Prop de 400 joves dels dos Vallesos participen aquests dies en una nova edició del Campus Ítaca. Es tracta d’un projecte socioeducatiu organitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la col·laboració d’ajuntaments i consells comarcals i el suport econòmic del Banc Santander. S’adreça a estudiants d’Educació Secundària Obligatòria. Una cinquantena són de Terrassa.

El perfil dels usuaris és semblant: una situació econòmica familiar complicada que pot conduir a deixar els estudis per entrar en el mercat laboral. Per això, l’objectiu d’aquesta iniciativa és promoure la continuïtat de la formació amb diversos tallers formatius, però també amb una part lúdica, que despertin la seva curiositat i els motivin a seguir un itinerari després de l’etapa obligatòria.

Les possibilitats plantejades són moltes. En el laboratori fan experiments per calcular la distància de frenada d’un cotxe o la simulació d’un airbag. En un altre dels tallers, els estudiants simulen un judici en dos casos d’accident. Adopten els rols de tots els agents implicats i preparen els seus arguments. Al Campus Ítaca també hi ha espai per a l’arqueologia i l’estudi dels materials recollits en una excavació per esbrinar-ne l’època i la seva utilitat. Més enllà de les pròpies matèries, també es pretén oferir un espai de convivència entre alumnes procedents d’entorns socials diferents i potenciar l’ús del català com a llengua vehicular.

Des del 2004, més de 5.000 nois i noies han participat en el programa.