TeC considera ‘inajornable’ que es faci un referèndum sobre monarquia o república

Terrassa en Comú ha presentat un acord de Junta de Portaveus pel Ple Municipal del mes de novembre perquè es derogui el delicte d’injúries al Rei i a la Casa reial dels articles 490.3 i 491 del Codi Penal i per “reafirmar el compromís amb els valors republicans i apostar per l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia”.

L’acord de TeC, a més, demana rebutjar i condemnar el posicionament del Rei Felip VI i la seva intervenció en el conflicte de Catalunya, així com “la seva justificació de la violència per part dels cossos policials de l’1 d’octubre”. El quart acord insta el Govern i el Congrés dels Diputats a que es permeti investigar en seu parlamentària les accions realitzades per Joan Carles de Borbó des de l’any 2014, moment en què deixa de ser inviolable jurídicament, i “sobre qui recauen indicis suficients de delicte”. Finalment, el cinquè insta el Govern a convocar un referèndum d’acord a la Constitució perquè la ciutadania pugui decidir entre monarquia i república.

Terrassa en Comú recorda que el Codi Penal “ofereix més protecció a la Casa Reial que a qualsevol altra institució o ciutadà de l’Estat, a través del delicte d’injúries a la Corona (articles 490.3 i 491)”. Per contra, el Tribunal Europeu de Drets Humans té una jurisprudència molt clara i sòlida, en virtut de la qual els ordenaments no poden atorgar una protecció especial i qualificada als seus càrrecs i institucions més importants sinó més aviat al contrari, han de permetre un major grau de crítica.

A més d’aquests casos, TeC recorda que el Parlament de Catalunya ha aprovat una resolució per reprovar el comportament del Rei pel seu discurs després de l’1 d’octubre de 2017. Davant d’això, diu TeC, el Consell de Ministres va acordar demanar al Consell d’Estat que emetés amb urgència el seu dictamen preceptiu per impugnar davant el Tribunal Constitucional, ja que el Govern considerava “políticament inacceptable” la proposició aprovada.

Per tots aquests antecedents, des de TeC consideren que “resulta ja del tot inajornable materialitzar una reivindicació democràtica bàsica en aquest país com és la realització d’un referèndum sobre monarquia i república”.