Terrassa, a punt per a la calor

A les portes de l’estiu, l’Ajuntament posa en marxa la campanya ‘Terrassa a punt per a la calor’. La iniciativa recull diferents mesures per fer front a les altes temperatures que es preveuen aquests pròxims mesos.

S’activa el pla preventiu per temperatures altes. Així, es farà seguiment de les situacions de fragilitat, sobretot, en el cas de les persones grans, els infants i les persones malaltes. A més, es recordarà a la ciutadania que els dies de calor intensa o quan la calor es manté durant força dies seguits, es poden produir efectes negatius en el cos humà. El cop de calor és la més greu de les malalties relacionades amb aquest context.

Refugi Climàtic

D’altra banda, s’han habilitat 22 refugis climàtics i 13 espais climatitzats. Hi ha tres novetats: la seu de Creu Roja, la Biblioteca de la UPC i l’Alberg municipal. També es tornen a obrir les 302 fonts públiques de la ciutat, gràcies al nou decret de sequera.

Com a novetat, aquest any per primera vegada es durà a terme una prova pilot per crear espais d’ombra a l’espai públic mitjançant tendals. Es farà al carrer de Sant Pere a l’alçada de Cardaire i també amb el carrer de La Palla.

Al Mercadal hi haurà dues persones de Creu Roja que informaran sobre els riscos dels cops de calor i l’Ajuntament facilitarà ventalls. A més, s’ha consensuat amb els paradistes que allarguin els tendals per fer més ombra.

Terrassa a punt per a la calor

Gent gran

El consistori ha elaborat documents informatius amb consells d’autoprotecció. En aquest sentit, el Casal Anna Murià amplia el seu horari i restarà obert el mes de juliol matí i tarda com a espai relacional. També, com a novetat, les biblioteques municipals que obriran a l’agost (BCT i districtes 3, 4 i 6) disposaran d’una sala relacional per a ús de persones de més de 60 anys per fer activitats compartides.

Calor Estiu

Infància i adolescència

LAjuntament atorga ajuts a les entitats per cobrir les visites a les piscines municipals dels casals d’estiu municipals i del Districte Jove. Alhora, es fan recomanacions a les persones responsables per dissenyar les activitats tenint en compte les temperatures.

Col·lectius de risc

Per altra banda, el Servei d’Ajut a Domicili modifica les agendes de les professionals que fan visites a domicili per tal que hi siguin a les primeres hores del matí per protegir-les de la calor. A més, ha creat un llistat amb les persones vulnerables detectades en el municipi. També el Servei de Teleassistència 24 hores activa el protocol de temperatures extremes davant l’onada de calor. Els professionals del servei demanen que se’ls contacti de seguida (prement el botó vermell del penjoll o la polsera) si la persona nota algun símptoma d’alerta.

Teleassistencia gent gran

Aquest any, en l’àmbit del Benestar Animal, s’han instal·lat al CAAD tendals a les zones obertes i aigua per tal que es puguin refrescar.

Foto Caad

Sobre les mesures a l’entorn natural de la ciutat, entre el 15 de juny i el 15 de setembre és el període d’alt risc d’incendi forestal. Això implica que està prohibit fer foc i que, en aquesta època, cal extremar les precaucions. En aquesta línia, Terrassa disposa d’un Pla de Prevenció d’Incendis Forestals que inclou els camins de la xarxa bàsica de prevenció i vigilància i els punts d’aigua que es troben a l’entorn forestal.

anella verda B-40

Finalment, es tornarà a fer una campanya informativa sobre el mosquit tigre. Inclourà mesures de prevenció per aplicar tant en l’àmbit individual com en el comunitari. Paral·lelament, es faran les actuacions necessàries per fer el control i seguiment als espais públics, embornals, fonts públiques i cementiri, que són els punts de cria més productius d’aquest insecte.

mosquit tigre