Sequera

Terrassa activa les mesures d’estalvi per adaptar-se a la fase d’alerta per sequera

Aquest divendres ha entrat en vigor l‘alerta per sequera a les conques Ter-Llobregat, que proveeix l’àrea metropolitana de Barcelona, i Darnius-Boadella.La nova fase contempla restriccions d’aigua per a l’agricultura, la indústria, el fet d’omplir les piscines i l’ús en parcs i jardins. Així doncs, l’estalvi d’aigua afectarà a 6,7 milions d’habitants, el 80 % de la població catalana.

La mesura arriba quan les reserves dels embassaments han estat  baixant. Ara el  sistema Ter Llobregat al 34% (207 hm³) per  la falta de pluges dels darrers mesos.

Aquesta situació no afecta, de moment, el consum d’aigua en boca en l’àmbit domèstic a la ciutat. Es tracta d’adoptar mesures graduals que ajudin a reduir el consum d’aigua al municipi.  

Comitè Municipal de Sequera

El Comitè Municipal de Sequera de l’Ajuntament Terrassa, reunit dijous de la setmana passada, ja va concretar com aplicar les accions concretes d’estalvi d’aigua potable corresponents a la fase d’alerta. Alhora comporta posar en prealerta el Pla d’Emergència Municipal. A nivell municipal, els serveis de Medi Ambient i Espais Verds, ja han començat ha aplicar les mesures que afecten directament al Consistori. L’empresa municipal Taigua també ha augmentat la vigilància de les fonts de subministrament i els recursos disponibles. D’altra banda, des del servei d’Esports s’establirà contacte amb les diferents entitats esportives de la ciutat per tal de trobar fórmules per adaptar el seu consum d’aigua a la situació de restriccions.

Mesures previstes

Terrassa compta amb un Pla d’Emergència en situacions de sequera que fixa i planifica les mesures a emprendre en el moment d’activar-se una alerta per sequera. En aquestes situacions d’entrada en fase d’alerta les mesures contemplades són:

 • El reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com particular, queda limitat de 20 h a 8 h. El consum d’aigua ha de ser la mínima indispensable i no pot superar  els 450 m³/ha/mes.
 • El reg dels jardins particulars es pot realitzar, com a màxim, dos dies cada setmana.
 • Es prohibeix omplir les fonts ornamentals, els llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua. 
 • Es prohibeix  als particulars la neteja de carrers, paviments, façanes i similars utilitzant mànigues d’aigua o altres sistemes que utilitzin una làmina d’aigua per arrossegar la brutícia. 
 • Es prohibeix la utilització d’aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire, exceptuant en situacions d’alerta per contaminació atmosfèrica per PM10.
 • La neteja de qualsevol classe de vehicle queda limitada als casos següents:
  1. Neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que comptin amb sistemes de recirculació de l’aigua.
  2. Fora dels establiments comercials es permet únicament la neteja dels vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb l’ús d’esponja i galleda.
  3. També es permet la neteja de vehicles fora d’establiments comercials si és necessari per a mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. 
 • L’ús d’aigua en granges procedent de la xarxa d’abastament d’aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per a l’abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte.
 • Requerir als grans consumidors (amb un consum superior a 6000 m³/any) que elaborin un “Pla d’ús eficient de l’aigua” per a prendre mesures per a reduir el consum.
 • Omplir les piscines queda limitat als següents casos: 
  1. Reomplir de manera parcial aquelles piscines que tinguin un sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
  2. En centres educatius, l’ompliment total o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres destinades al bany d’infants.

Consells d’estalvi

A Catalunya, doncs, les pluges tenen un caràcter irregular fruit del clima mediterrani agreujat pel canvi climàtic, que provoca que siguem vulnerables a patir episodis de sequera com l’actual. Per aquest motiu és important fer un bon ús de l’aigua, utilitzar-la amb responsabilitat i amb criteris de sostenibilitat aplicant les mesures d’eficiència i estalvi.

Algun dels consells són:

 • Revisar les instal·lacions per evitar fuites i reparar cisternes i aixetes que degotegin aigua.
 • Dutxar-se millor que banyar-se. Una banyera plena gasta uns 300 litres, mentre que una dutxa consumeix uns 60 litres.
 • Tancar les aixetes mentre no fem servir l’aigua  perquè una aixeta oberta raja a 10 litres per minut.
 • Evitar que el vàter sigui una paperera, ja que amb cada descàrrega s’aboquen uns 10 litres.
 • Adquirir preferiblement electrodomèstics de baix consum perquè incorporen programes d’estalvi d’energia.