Terrassa Arts Escèniques estrena ‘Mivion’, sobre la resistència d’un locutor durant el setge a Sarajevo

Terrassa Arts Escèniques estrena el proper divendres 29 de gener a les 20h al Teatre Principal ‘Mivion (Radio Sarajevo)‘, la nova proposta de la companyia La Conquesta del Pol Sud. L’obra porta a l’escenari la història del periodista Slobodan ‘Boban’ Minic, que va convertir el seu programa ‘Mivion’ en un exemple de resistència enmig de les barbàries que es cometien en el setge de la seva ciutat, Sarajevo, i que van marcar la història dels Balcans i dels seus ciutadans.

L’espectacle fusiona el llenguatge radiofònic amb el teatral, i combina la presència sonora de la veu del protagonista amb la presència física de dos actors a l’escenari, a més del treball documental que la companyia ha fet sobre el terreny a Bòsnia.

Gairebé ningú no sap què  va passar a la guerra dels Balcans i, encara menys, com va passar. Com va ser possible que una societat com la Iugoslava arribés fins a aquell punt? Com es connecta amb el nostre present, amb l’Europa i el món actuals? Què en saben les generacions posteriors? Què significa realment, ser un refugiat? Quin és el preu de sobreviure a fets com aquests?

Mivion (Ràdio Sarajevo) és un recorregut dins l’experiència de l’Slobodan ‘Boban’ Minic, un reconegut periodista cultural de Radio Sarajevo. Durant el setge que assolà la ciutat, va decidir resistir, a través del micròfon, fent el que sabia fer: ràdio. Avui, viu a l’Escala, on va arribar com a refugiat amb la seva família i on s’ha arrelat. Ha col·laborat com a columnista amb El Periódico i amb diferents mitjans de comunicació. Ha escrit el llibre ‘Bienvenido a Sarajevo, Hermano’ (ed. La Mirada Esfèrica) i participat en el documental ‘Good night Sarajevo’. La seva és una experiència que cal escoltar i que, sens dubte, ens interpel.la directament sobre el present – a Europa i al món – sobre el progressiu avenç de la intolerància, el nacionalisme i l’autoritarisme.

 

 

l