LGTBI

Terrassa aspira a ser escollida com a capital europea de la Inclusió i la Diversitat

Terrassa ha estat preseleccionada per als Premis Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat 2023. La ciutat ha estat escollida entre 74 candidatures europees de tota la Unió Europea. Aquesta és la segona edició d’uns reconeixements que es faran públics a Brussel·les el pròxim 27 d’abril. Els Premis són oberts a tots els ajuntaments que volen ser reconeguts per les seves polítiques, plans i iniciatives en matèria de diversitat i inclusió pel què fa al sexe, l’orígen racial, ètnic, religió, creences o discapacitat, edat o identitat.

La Comissió Europea va crear l’any passat aquests guardons per reconèixer la feina de les autoritats locals en la defensa de la igualtat que garanteix el mateix tracte i respecte als drets de tots els ciutadans. La candidatura terrassenca es basa en l’experiència de l’Ajuntament en la incorporació de totes les igualtats de manera conjunta i amb perspectiva interseccional.

Juntament amb Terrassa han estat seleccionades ciutats com Madrid, La Laguna, Bilbao, La Zarza o el mateix Govern de Catalunya, juntament amb una trentena de ciutats de Croàcia, Finlàndia, Polònia, Itàlia, Alemanya, Luxemburg, Portugal, França o Bèlgica. Una darrera avaluació decidirà els premis d’or, plata i bronze en les categories d’autoritats locals amb més de 50.000 habitants, amb menys de 50.000 habitants i el premi especial per a la promoció de les persones LGTBIQ.

Aquesta preselecció als Premis se suma a altres mostres de reconeixement a la feina feta per l’Ajuntament de Terrassa en matèria d’igualtat, que posicionen la ciutat en el foment de la igualtat i la no discriminació amb una perspectiva interseccional. La participació de la ciutat en xarxes europees i internacionals com EUROCITIES o CGLU li permet visibilitzar les seves polítiques locals i reforçar el seu posicionament internacional com una ciutat compromesa amb la igualtat, la inclusió i la diversitat.

A més, Terrassa ha participat en diversos projectes europeus que tenien com a objectiu facilitar la inclusió de diferents grups socials especialment vulnerables:  Igualtats Connectades (Programa de Drets, Igualtat i Ciutadania), executat entre el 2018 i el 2019, pretenia implementar la interseccionalitat en l’elaboració de totes les polítiques públiques.

VALUES (Fons d’Asil Migració i Integració), desenvolupat entre el 2019 i el 2021, que buscava potenciar la capacitat de les ciutats i les associacions de voluntariat per treballar de manera conjunta i facilitar la integració d’immigrants i refugiats. I BRIDGE (Fons de Seguretat Interior) (2019-2021) tenia com a objectiu enfortir les capacitats de diferents actors locals per poder detectar i gestionar possibles polaritzacions ideològiques.