Terrassa assumeix la gestió pública del servei de l’aigua des d’aquest dilluns

Aquest gest, el d’obrir l’aixeta, és habitual a totes les cases cada dia. Però, des d’aquet dilluns, 10 de desembre, el servei de l’aigua canvia de mans i ja és responsabilitat de l’Ajuntament. L’empresa pública Taigua, Aigua Municipal de Terrassa, n’assumeix el control, després de 177 anys de gestió de Mina (des de 1841; la concessió dels últims 75 anys va acabar al 2016 i des de llavors i fins al 2018, dos anys més de pròrroga).

L’alcalde, Alfredo Vega, ha visitat aquest mateix dilluns les oficines de l’entitat pública. Ha qualificat la jornada d’històrica i ha assegurat que el traspàs serà tranquil i ordenat amb l’objectiu que els usuaris no notin cap canvi i que el rebut no s’encareixi.

Al gener, ha dit Vega, entrarà en funcionament l’Observatori de l’Aigua, l’òrgan participatiu i consultiu que es reunirà trimestralment per fer un control públic del servei i també per elaborar estudis i informar la ciutadania.

Per arribar a la gestió pública de l’aigua, s’ha hagut de fer un camí llarg i complex: dos anys de pròrrogues i de recursos interposats per l’empresa. Vega ha agraït el suport de la majoria de forces polítiques amb representació al ple i de les plataformes i entitats ciutadanes al llarg d’aquest temps.

Finalment, aquest passat mes de setembre, es va arribar a un pacte amb la concessionària. Taigua contractarà diversos serveis a Mina: laboratori, manteniment informàtic o lectura de comptadors (depenent del contracte per un període que va de dos a cinc anys) i també li pagarà un lloguer per poder instal•lar-se a les mateixes oficines.

L’empresa pública gestionarà un pressupost d’uns 16 milions d’euros i subrogarà els 117 treballadors de Mina.