Terrassa baixa fins al 10è lloc de la llista de municipis amb més segregació

Terrassa és, de les grans ciutats, la que més ha reduït la segregació escolar els últims cinc anys. Així ho diu el darrer informe del Síndic de Greuges de Catalunya i que ahir donava a conèixer la regidora d’Educiació, Teresa Ciurana, en Comissió Informativa.

Així doncs, Terrassa, que havia arribat a encapçalar la llista fa sis anys, ara se situa en el 10è lloc de la taula, segons l’índex de dissimilitud. Aquest índex es calcula a partir del nombre d’alumnes estrangers i d’alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu (NESE). En una escala en que va de 0, on no hi ha segregació, a 1, que correspondria a un centre totalment segregat, la ciutat té un índex de 0,4 a primària i 0,25 a secundària.

Ciurana s’ha mostrat satisfeta per aquesta millora registrada i ha dit que és fruit de mesures com la ràtio 20, que estableix un màxim de 20 alumnes per classe a infantil 3, tant a l’escola pública com la concertada. D’aquesta manera s’evita la sobreoferta educativa i que determinats perfils de famílies triïn determinats centres. A més, la mesura ha evitat el tancament d’una vintena de línies a la ciutat per la baixa natalitat, millora la qualitat de la docència i deixa marge per absorbir la matrícula viva. La nova ràtio s’anirà estenent progressivament a la resta de cursos.

Una altra mesura contra la segregació són les Aliances Magnet, un programa dedicat a impulsar col·laboracions entre centres educatius i institucions d’excel·lència, com el que han establert l’Institut Nicolau Copèrnic i el mNACTEC i l’Escola El Vallès i la Universitat Politècnica.

Segregació