Terrassa dissenya un Pla de Promoció de la Salut Emocional per a joves que vol ser referent

El 25% de la població té o tindrà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, segons l’Organització Mundial de la Salut. El 50% d’aquests trastorns debuten a l’adolescència. 1 de cada 4 joves d’entre 16 i 18 anys declara que el seu estat d’ànim és negatiu. El percentatge s’incrementa entre les noies i entre la població de nivells socioeconòmics més desfavorits.

Prevenir conductes de risc i intervenir-hi quan es detecta el patiment abans que aquesta situació acabi provocant una malaltia, un trastorn o una addicció. Aquest és l’objectiu del Pla de Promoció de la Salut Emocional pels Adolescents i Joves de la ciutat de Terrassa que s’ha presentat aquest dimecres al migdia a la Masia Freixa.

El treball té 5 fases. Al 2018 s’ha fet la diagnosi i en aquest 2019 es farà el disseny del pla de forma participativa, en xarxa i amb la implicació directa de joves i adolescents. Serà la segona fase.

El pla compta amb el suport de la Diputació perquè el treball fet a Terrassa es podria replicar a altres municipis.

Una 60a de persones, representats de la salut, l’educació, les entitats i les administracions, treballaran dividides en 3 grups: salut, educació i joventut i comunitat. Hi haurà un quart grup de joves i un cinquè, una comissió transversal, que posarà en comú tota la feina feta. A finals d’any s’haurà elaborat un llistat d’actuacions definides per àmbits i pressupostades.

El pla neix d’una proposta de la Taula per a la Salut Mental de Terrassa, constituïda al febrer del 2015