Terrassa commemora el 75è aniversari de l’alliberament dels camps d’extermini nazis

La ciutat se suma aquest dimarts, 5 de maig, a la commemoració del Dia d’homenatge als deportats i deportades, a les persones assassinades i a totes les víctimes del nazisme, que coincideix amb l’aniversari de l’alliberament del camp d’extermini de Mauthausen, on hi van anar la majoria de persones deportades de nacionalitat espanyola (unes 7.500). L’efemèride pren especial rellevància aquest any, en arribar al 75è aniversari.

A Terrassa, 68 persones van patir la deportació i només 27 en van sobreviure. Per primera vegada, l’Ajuntament, en col·laboració amb l’Amical de Mauthausen, publicarà la llista íntegra i es podrà consultar a partir d’aquest dimarts a https://www.terrassa.cat/victimes-feixisme. En un futur s’anirà nodrint de les dades biogràfiques de cada persona, materials gràfics que s’hi puguin anant afegint i també amb dades i testimonis de familiars o altres persones. L’estudi que ha fet possible disposar d’aquest llistat l’han elaborat Joan Calvo i Juan Antonio Olivares.

Amb aquesta acció, vol retre homenatge a aquestes persones, i contribuir a mantenir viva la memòria de totes aquelles terrassenques i terrassencs que han lluitat al llarg de la història contra el feixisme i pels drets i les llibertats.

D’altra banda, el Centre d’Estudis Històrics de Terrassa, amb la col·laboració de l’Ajuntament, està treballant per elaborar un llistat que inclogui totes les persones terrassenques represaliades per la dictadura franquista. Totes les dades recopilades es publicaran a https://www.terrassa.cat/victimes-feixisme i es podran consultar i actualitzar. Per tal de facilitar la participació ciutadana, l’Ajuntament de Terrassa posa a disposició de tothom que pugui aportar dades a l’estudi el correu electrònic memòria.democratica@terrassa.cat.

El 10 de maig el Comitè Internacional de Mauthausen (CIM) organitza una cerimònia internacional virtual per commemorar l’alliberament, amb la col·laboració de diferents entitats, entre les quals hi ha l’Amical de Mauthausen. L’acte es podrà seguir en directe a www.mkoe.at, web del comitè austríac de l’organització (MKÖ).

La cerimònia començarà a les 11 h amb una salutació internacional i la lectura del Jurament de Mauthausen en diferents idiomes. Està prevista la participació de representants del CIM i del MKÖ, diferents aportacions en vídeo sobre el tema triat per l’acte (“Humanitat sense fronteres”), i testimonis de supervivents i representants de diferents països, així com informes sobre l’alliberament, entre altres coses.