Terrassa es rendeix a la cinematografia de Jan Baca

Terrassa es rendeix a l’obra cinematogràfica de Jan Baca i Pericot i li atorga la Medalla d’Honor de la ciutat per la seva trajectòria en el cinema amateur, una activitat que ha esdevingut un dels trets identitaris de la ciutat.

Aquest dilluns la sala de Plens s’ha omplert com en les grans ocasions per retre homenatge a un dels artífex de que Terrassa tingui el seu lloc en el món, dins el sector de l’audiovisual. Tot això s’ha destacat en un acte solemne en el que s’ha repassat l’extensa filmografia de Baca. Una trajectoria que ha esdevingut la més premiada d’Europa dins del cinema amateur.

Des d’un incipient interès pel cinema ja a la dècada dels 40, quan tenia 12 anys, Jan Baca pot presumir d’una filmografia de més de 70 títols feta a partir dels anys 60. Arquitecte, escriptor i il·lustrador és un apassionat de l’audiovisual i un dels responsables de que la Unesco hagi reconegut Terrassa com a Ciutat Creativa de Cinema.

La seva trajectòria arranca el 1965 en col·laboració amb el seu inseparable Toni Garriga i Gimferrer. L’any 1967 estrenen plegats «Dos quarts de cinc», Medalla d’Honor del Concurs Nacional del Centre Excursionista de Catalunya i és seleccionat pel concurs anual de la Unió Internacional de Cineastes Amaterurs, UNICA, de la que n’és membre honorífic vitalici.

Va ser el principi d’una brillant trajectòria de 59 títols, amb 20 medalles d’or i 15 d’argent entre d’altres guardons a nivell espanyol i internacional. El seu compromís amb la cultura local ve de dècades i abandera la promoció cinematogràfica entre el gran públic de la ciutat, fet que il·lustra la seva col·laboració amb la Societat Coral Joventut Terrassenca, com a participant i com a jurat dels diversos certamens que organitza. També és un dels puntals del concurs de cinema One Shot, la continuació natural del mític Pla Seqüència.

Medalla Jan Baca 4Medalla Jan Baca 3

Medalla Jan Baca 2Medalla Jan Baca