Terrassa estrena un sistema de micromobilitat únic al món que mesura la qualitat de l’aire

A partir d’aquest divendres a Terrassa ja es pot utilitzar una flota de 200 patinets elèctrics i 50 bicicletes de lloguer o d’ús compartit que mesura la contaminació atmosfèrica per allà on passa. Es tracta d’un projecte pilot que durarà un any i està fet en col·laboració amb Telecomunicacions de la UPC i l’empresa Reby que ha adaptat els vehicles a les necessitats de la ciutat. El projecte d’observadors ambientals, únic al món, és el primer pas d’un nou servei de micromobilitat a la ciutat.

El servei de 24 hores i per a majors de 18 anys amb coneixements de la normativa de circulació, costa 1 euro per trajecte retornable pel patinet i de 0,50 cèntims per la bicicleta. Després seran 0,15 cèntims cada minut d’utilització del servei. L’usuari es descarrega l’aplicació de Reby al mòbil per introduir les dades personals i de pagament, s’escaneja un QR del vehicle i ja es pot començar el desplaçament.  Els 20 sensors de la flota comencen a mesurar i a transmetre a temps real les dades sobre la polució i l’estat ambiental de la ciutat, unes dades que es bolquen en un sistema central on s’analitzen i s’elaboren uns mapes de contaminació per districtes, barris o carrers.

Fupar s’encarrega del muntatge i manteniment de la flota. Els vehicles estaran disponibles en els aparcaments de bicicletes a les estacions i en espais estratègics per la mobilitat. La geolocalització permetrà adaptar la disponibilitat dels vehicles allà on hi hagi més demanda. Aquesta actuació s’emmarca dins la revolució verda anunciada per l’Ajuntament amb mesures encaminades per una ciutat més neta, ecològica i sostenible.