Terrassa homenatja als treballadors que fa 50 anys van fer vaga a l’AEG

Terrassa fa un pas més en el restabliment de la memòria històrica. Aquest dijous al migdia s’ha estrenat una placa commemorativa, al carrer del Moviment Obrer, a tocar de l’actual escola Nova Electra, pel 50è aniversari de la vaga a l’empresa AEG. Un homenatge, postposat un any per la pandèmia, a les persones que van col·laborar i participar en una aturada que, en plena època franquista, va representar una gran fita pels drets i llibertats dels treballadors.

A l’acte hi han participat representants de Comissions Obreres i de la UGT, així com alguns dels treballadors que han rememorat l’aturada i han recordat la repercussió que va tenir més enllà de la ciutat. Era l’any 1970 i dos sindicalistes van ser acomiadats de l’empresa AEG, popularment coneguda com l’Electra, una empresa creada el 1910 i que ocupava el mateix solar de la carretera de Castellar.

Això va provocar un fort moviment de protesta en ple període de repressió franquista i que va provocar una vaga de seguiment massiu i que es va allargar durant 55 dies. La resistència i la solidaritat es van estendre per tota la ciutat amb un balanç de 71 acomiadats i 14 persones detingudes a la presó Model de Barcelona.