La Fira Modernista estrena visites a l’Escola Industrial i al Real Colegio Terrassense

Terrassa és una ciutat molt impregnada de modernisme, sobretot pels edificis. Degut a l’auge de la indústria tèxtil, un sector molt rellevant a la comarca del Vallès Occidental, Terrassa va ser imprescindible per entendre la història del modernisme a Catalunya.

Per aquest motiu la Fira Modernista és una data assenyalada al calendari de la ciutat ja que són moltes les activitats que es concentren cada segon cap de setmana del mes de maig. Una de les activitats més característiques d’aquesta fira són les visites guiades per edificis i carrers.

L’any 1902 s’inaugurava el primer curs d’enginyeria a Terrassa i es posava la primera pedra a l’anomenat Palau d’Indústries, actualment seu de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual. Un total de vint-i-cinc persones han assistit a les explicacions a càrrec de l’entitat 3Turons i l’Ajuntament de Terrassa a l’edifici del carrer Colom.

Una altra visita ha estat la que s’ha dut a terme aquest diumenge al matí a l’antic Real Colegio Terrassense, actual Escola Pia, al carrer Col·legi. Aquest edifici va ser la institució escolar més important de la ciutat durant el darrer terç del segle dinou. Considerat com l’escola modèlica catalana l’any 1901 passa a mans dels Pares Escolapis, que van convertir l’edifici en la primera institució docent religiosa de la ciutat durant tot el segle XX.

Una de les facetes modernistes que desperta la curiositat de molts és el tipus de música que s’hi feia. El cuplé és un dels estils musicals reconeixibles del modernisme. Dissabte al vespre els assistents al Teatre Principal van poder fer un tast d’aquest estil lleuger i popular que tant s’escoltava en època modernista on la renovació creativa estava a l’ordre del dia.