230116 Projecte Resist Web

Terrassa participa en el projecte europeu RESIST d’estratègies d’adaptació al canvi climàtic

Terrassa és una de les ciutats europees que participa des d’aquest mes de gener en el projecte RESIST – Regions for climate change resilience through Innovation, Science and Technology. Es tracta d’una iniciativa finançada  per la UE que pretén accelerar la transformació i augmentar la capacitat d’adaptació de 12 regions europees. Es vol trobar solucions d’adaptació i gestió de les emergències derivades del canvi climàtic, un  dels reptes clau a Europa i, concretament a Catalunya.

RESIST vol donar suport al desenvolupament d’estructures de govern. També a l’ampliació d’enfocaments participatius, com ara la co-creació de mètodes i pràctiques, tant en zones rurals com urbanes. Totes aquestes accions són necessaries per garantir l’èxit en la transformació cap a una Europa justa i resilient al canvi climàtic d’aquí a l’any 2030.

En aquest sentit, Terrassa hi participa, junt amb Blanes, com una de les dues zones pilot a Catalunya. S’hi desenvoluparan i provaran solucions per donar resposta als reptes relacionats amb inundacions, sequeres, onades de calor i incendis forestals.

Pressupost de 26,6 milions d’euros

El projecte, compta amb un pressupost total de 26,6 milions d’euros i inclou 56 socis compromesos de la UE, Noruega i Ucraïna. Es tracta d’un projecte de cinc anys, coordinat per SINTEF en col·laboració amb INOVA+, i que donarà suport a 12 regions de la UE en els seus esforços per construir resiliència davant els impactes del clima.

A Terrassa li correspondran 284.375 euros, amb els quals es treballarà per tal d’enfortir la resiliència a través del servei municipal de Protecció Civil d’una banda, i de Terrassa Ciutat Digital per l’altra. Per fer-ho es compta, doncs amb el suport del servei de Relacions Europees i Internacionals. Així d’entre les funcions destaquen el fet d’interactuar amb els socis dels projectes per aportar i aconseguir valor afegit, coordinar la comunicació del projecte i la difusió dels resultats. A més d’assegurar i col·laborar en la implantació efectiva de les eines tecnològiques i les metodologies resultants, entre altres responsabilitats.