Terrassa participa en un projecte de suport a la policia de proximitat al Líban

Una delegació de l’Ajuntament de Terrassa encapçalada per la regidora de Solidaritat i Cooperació Internacional, Maruja Rambla, va viatjar la setmana passada al Líban, juntament amb personal de la Diputació de Barcelona i dels ajuntaments de Granollers i Sabadell, amb l’objectiu d’analitzar la situació de la regió i crear llaços de cooperació municipal.

El projecte, liderat i finançat per l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona, compta amb el suport de la secció libanesa de l’associació municipalista internacional Ciutats i Governs Locals Units, i es desenvolupa a la regió de la vall de Bekaa, concretament a la Federació de Municipis d’Al Sahl (FMAS), que aglutina 12 poblacions del sud de la vall, un territori que acull un gran nombre de persones refugiades procedents de Síria.

La participació de Terrassa es va concretar en la formació d’un grup de 20 agents de la policia municipal libanesa que estan en contacte diari amb la ciutadania i les persones refugiades. La sessió formativa es va centrar en la presentació de les activitats de la policia de proximitat que realitza el cos de la Policia Municipal de Terrassa, posant en valor el caràcter educatiu i preventiu de les seves accions, com són la convivència i el civisme, la seguretat viària i ciutadana, el consum de drogues i la seguretat a Internet i les xarxes socials. La majoria dels agents participants no havia rebut abans cap formació, i és per això que va resultar molt profitosa, sobretot en l’abordatge dels aspectes jurídics i legals.

Arran de la visita, s’han establert contactes amb diversos municipis de la FMAS per explorar línies estables de cooperació, donada la quantitat de necessitats plantejades pels municipis, en especial, la pressió demogràfica derivada del conflicte sirià. Terrassa, juntament amb la Diputació i els ajuntaments de Granollers i Sabadell, està treballant actualment en l’elaboració de programes concrets de cooperació  directa amb els municipis visitats.