Terrassa presentarà a principis de desembre un nou protocol contra la mutilació genital femenina

L’ablació, o mutilació genital femenina, és un ritual que es duu a terme, encara avui en dia, entre diverses ètnies i comunitats del planeta. Des del 2003, tant al nostre país com en gran part del món occidental, constitueix una activitat delictiva. En aquest sentit, tots els estats membres de l’ONU van acordar la prohibició d’aquesta pràctica ara fa 4 anys al considerar-la una clara vulneració dels drets humans. És en aquest context que l’Ajuntament de Terrassa presentarà el proper 3 de desembre un Protocol de Prevenció contra la Mutilació Genital Femenina. Un document que es va començar a gestar al març del 2017 i que ha estat elaborat de manera transversal pels diversos agents de la ciutat implicats en aquest assumpte.

Aquesta taula de treball ha estat formada per més de 20 representants; bàsicament, professionals dels serveis públics que estan en contacte directe amb la ciutadania, així com també entitats locals que representen a la població originària dels països on es practica l’ablació. Sens dubte, però, una de les principals dificultats del nou protocol recau en la prevenció i l’abordatge dels casos detectats.

Actualment al món hi ha més de 200 milions de nenes i dones que han patit aquesta extirpació total o parcial dels seus òrgans genitals externs. És una pràctica ancestral que es duu a terme en 30 països de tres continents diferents, però la meitat dels casos es concentren a Egipte, Etiòpia i Indonèsia. Segons dades d’Unicef, cada any, més de 3 milions de nenes corren el risc de ser mutilades, i la majoria d’elles pateixen aquesta traumàtica experiència abans d’arribar als 15 anys.