74 ajuntaments creen l’Associació de Municipis per l’Energia Pública, presidida per Terrassa

Els ajuntaments es veuen preparats per liderar la transició energètica. Prova d’això és que 74 municipis d’arreu de Catalunya han constituït aquest dimarts l’Associació de Municipis per l’Energia Pública. Entre tots sumen 2,9 milions d’habitants i representen el quaranta per cent del territori tot i que es preveu que se n’incorporin més en les properes setmanes. També en formen part entitats com l’Associació de Micropobles de Catalunya.

L’objectiu principal de l’AMEP és promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica. També incrementar la generació de renovables, que a Catalunya ara és només del 8 per cent.

Gràcies al treball compartit els integrants de l’AMEP tindran més força en les seves reivindicacions, com la denúncia de la opacitat i impunitat de les grans companyies com Endesa o pels continus talls de llum d’aquesta empresa en els darrers mesos.

La sessió constitutiva de l’AMEP s’ha celebrat a Terrassa, referent pel procés de municipalització de l’aigua, tot i que la majoria de membres hi han participat de forma telemàtica. S’hi han aprovat els estatuts, s’ha escollit la comissió executiva i s’ha constituït l’assemblea general. El regidor de Medi Ambient, Carles Caballero, presidirà l’associació.

L’AMEP neix amb un primer pressupost de 81.000 euros. Cada municipi associat aporta l’equivalent en euros del 5 per cent de la seva població.