Terrassa recorda i homenatja als 69 terrassencs deportats pel nazisme

Seixanta nou terrassencs, resistents republicans i lluitadors antifexistes, van ser deportats entre més de nou mil persones als camps d’extermini nazis. Només vint-i-nou van sobreviure. Aquest dimecres i coincidint amb la commemoració de tots els deportats espanyols, Terrassa ret homenatge a totes les víctimes deportades i assassinades pel nazisme.

Aquest migdia nombrosos ciutadans i representants d’entitats han fet una ofrena floral a la placa commemorativa que des del 2000 hi ha a la façana de la capella del Cementiri Vell. En representació de l’Amical Mauthaussen s’ha llegit un manifest per expressar la preocupació per l’increment d’actituds intolerants. També s’ha tingut un record pels deportats terrassencs.

Ara fa dos anys es va declarar, el 5 de maig, la commemoració per a les persones deportades i mortes a Mauthausen, coincidint amb la data de l’alliberament el 1945 del conegut camp d’extermini nazi d’Àustria. Terrassa se suma al projecte Stolpersteine europeu i instal·larà 69 llambordes davant els domicilis dels terrassencs dels deportats. Un pas més en el restabliment de la dignitat de totes aquelles persones que van patir els excessos del feixisme.