Terrassa recupera i homenatja Quitèria Tarragó, primera dona regidora

Terrassa homenatja a Quitèria Tarragó i Casellas, la primera dona regidora a l’Ajuntament l’any 1937. Des d’ara i fins al mes de juliol l’Ajuntament promou el descobriment d’una placa commemorativa a un edifici municipal del carrer Unió, conegut com «la gota de llet», una conferència i l’estrena aquest cap de setmana a l’Auditori de l’òpera «La maternitat d’Elna».

Aquest dimecres, a la Masia Freixa s’ha fet una conferència sobre «L’accés de la dona a la política a la Segona República», amb Quitèria Tarragó de protagonista. Quitèria Tarragó va néixer a les Piles, a la Conca de Barberà, l’any 1896 i va morir a Vilafranca del Penedès l’any 1980. Va ser llevadora, sindicalista i política.

La seva família es va traslladar a Sabadell per treballar en el tèxtil mentre ella estudiava. Després va treballar a l’Hospital Maternal de Terrassa, va ser membre de la junta del col·legi professional i va militar a l’UGT. L’alcalde Samuel Morera la va nomenar consellera l’any 1937, esdevenint la primera dona membre de l’Ajuntament.

Als anys 40 del segle passat patiria la repressió franquista, passant per la presó i desterrant-la de Terrassa. Va morir sense cap reconeixement, ni rebre cap compensació per la injustícia patida. Tots els actes organitzats per difondre la figura de Tarragó han estat organitzats pel Centre d’Estudis Històrics, el Casal de la Dona i l’Espai de la memòria. Aquest acte s’emmarca en la commemoració del Dia Internacional de les Dones.