Terrassa rememora les víctimes del 4 de Setembre de 1713

Terrassa commemora amb diferents actes el 4 de setembre de 1713 quan les tropes borbòniques van saquejar la ciutat en el marc de la Guerra de Successió. L’Ajuntament ha celebrat el tradicional acte de record de les víctimes a l’Església de Sant Francesc, refugi de molts terrassencs que fa més de 300 anys fugien del terror que van sembrar els soldats de Felip Vè.

Aquest any el President de El Social, Ricard Figueras, ha llegit el relat dels fets del 3, 4 i 5 de setembre, els dies que l’exèrcit borbònic va mantenir el setge a la ciutat saquejant cases i magatzems, incendiant finques, violant dones i deixant un rastre de 22 morts, entre els quals un nen de 8 anys. L’acte en presència de tot el Consistori ha comptat amb la música de «Terra que floreix».

D’altra banda la plaça Vella ha acollit l’acte organitzat per la Comissió 4 de Setembre que cada any recorda els terrassencs morts en la defensa de la causa austriacista, en una comarca que tardaria dècades en recuperar-se. El reivindicatiu pregó d’aquest any ha anat a càrrec de Roger Verdaguer, represaliat per la protesta contra la destitució del President de la Generalitat.

També hi ha participat Ivette Baldó de la Colla de Diables de Ca n’Aurell. L’acte ha estat salpebrat per les actuacions del Ball de Serrallonga, els Bastoners de l’Antic Poble de Sant Pere, Grallers i Tabalers, Cants per la Llibertat i el Drac Baluk Astharot.

Finalment Esquerra Republicana també ha fet el seu homenatge particular als terrassencs que van morir en la resistència catalana. Un acte polític a la Torre del Palau que ha donat pas a l’ofrena floral que cada any l’agrupació fa a la placa que hi ha a la Casa del Poble del carrer Cremat, en denúncia a l’ocupació i saqueig de Terrassa durant la Guerra de Successió.

Terrassa continuarà commemorant l’11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, amb diversos actes, ofrenes i actuacions durant tot el cap de setmana. Tots els actes d’aquest dilluns han acabat amb el Cant dels Segadors.