Terrassa ret homenatge a Quitèria Tarragó Casellas, la primera regidora de l’Ajuntament

Visibilitzar les oblidades de la història. Aquest ha estat l’objectiu de l’homenatge a Quitèria Tarragó Casellas, la primera regidora a l’Ajuntament de Terrassa l’any 1937. Va néixer a Les Piles, un petit poble de la Conca de Barberà, l’any 1896 i va morir a Vilafranca del Penedès l’any 1980. Va ser llevadora, sindicalista i política. Una lluitadora que va conquerir drets i va posar al centre la salut i les cures.

Aquest divendres s’ha descobert una placa commemorativa a l’antic Hospital Maternal, l’edifici conegut com La Gota de Llet al carrer Unió, on ella va treballar però, per més endavant, la ciutat li vol dedicar un carrer i situar el seu retrat a la Galeria de Persones Il·lustres del Saló de Plens. Familiars i també l’alcalde i la regidora de cultura de Les Piles hi han assistit.

L’Arxiu Històric de Terrassa ha acollit la presentació del llibre de Teresa Rodríguez sobre la seva trajectòria. També s’ha inaugurat una exposició sobre el mateix tema. Així, el públic ha pogut saber que la seva família es va traslladar a Sabadell per treballar al tèxtil mentre ella estudiava. Després del seu breu pas per la primera línia política (del 9 de juliol de 1937 al 29 d’octubre de 1937) va ser represaliada pel franquisme. El 4 de desembre del 1942 va ser sotmesa a un Consell de Guerra i 7 dies més tard va ser condemnada a 12 anys i 1 dia de presó. Va obtenir la llibertat condicional al maig de 1943 però ser desterrada de Terrassa. Va morir sense cap reconeixement.

L’homenatge d’ara s’emmarca dins dels actes del 8 de març.