Terrassa commemora el dia de la presa de consciència de l’abús i maltractament vers les persones grans

L’Ajuntament de Terrassa se suma a la commemoració del Dia mundial de presa de consciència de l’abús i maltractament envers les persones grans, que se celebra avui 15 de juny. La Taula contra els maltractaments a les persones grans de Terrassa ha elaborat un manifest amb motiu de l’efemèride, mentre que el servei de Polítiques de Gènere durà a terme diferents accions que posen l’accent en la violència masclista envers les dones grans.

Un problema silenciat

L’Organització Mundial de la Salut impulsa aquest dia mundial per fer visible una realitat que es dona arreu del món i que sovint no es denuncia. En molts casos, les persones maltractadores són justament les que haurien de tenir cura de les persones grans i les víctimes no acostumen a explicar que estan vivint aquestes situacions, fins l’extrem que la Diputació de Barcelona calcula que només es denuncia un de cada 24 casos.

En moltes ocasions, aquestes violències vénen donades per l’encreuament de dos eixos de discriminació: l’edat i el fet de ser dona. Durant l’any 2020 al Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Terrassa s’han atès 43 dones de més de 65 anys sobre un total de 1.020 dones, de les quals catorze estaven en situació de violència masclista.

Augment de casos arran la Covid-19

A Catalunya, les institucions públiques han detectat un augment de casos arran el confinament per la Covid-19, així com durant les diverses desescalades, arran de la pèrdua de control que representava per a les persones agressores. Segons un estudi de la Diputació de Barcelona, a la província es van doblar els casos (52 de mitjans de febrer a mitjans de març de 2020 davant 112 de mitjans de març al 9 d’abril).