La Traca2

Terrassa tindrà la primera caseta de l’Estat amb petards de baixa sonoritat

Obre a Terrassa La Traca, la primera caseta de petards de tot l’Estat de Low Noise o de baixa sonoritat. Només entre els dies 20 i 23, coincidint amb la revetlla de Sant Joan, la caseta romandrà oberta entre l’Avinguda de Can Jofresa i el Carrer Badalona, al districte 3, molt a prop de Parc Vallès. L’establiment tindrà només productes pirotècnics «Pet Friendly» i respectuosos amb persones amb sensibilitat auditiva. El projecte és una prova pilot que compta amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa i pot estendre’s per les 180 casetes que La Traca té repartides per tot Catalunya. Aquestes casetes ja disposen d’un catàleg que marca amb un distintiu en el 55 per cent d’articles de baixa sonoritat o Low Noise.

L’empresa catalana Cialfir, líder sectorial en pirotècnia de consum i que opera amb el nom comercial de La Traca, assegura que si surt bé aquesta experiència, ara feta amb el suport de la regiduria de Drets Socials, la seva intenció és expandir el projecte a altres municipis d’arreu de Catalunya. Segons declaracions de Jordi Brau, director general de Cialfir, “apostem per una pirotècnia inclusiva i estem entusiasmats de poder co-liderar una campanya de Sant Joan Inclusiu”. En els darrers anys, diverses associacions havien demanat productes més respectuosos, de manera que, conscients d’aquesta petició per part d’alguns segments especials, durant la pandèmia, l’empresa va començar a treballar en una línia d’articles de baixa sonoritat. Aquesta iniciativa es basa en la identificació de la sonoritat dels productes i en la seva classificació de baixa, mitja o alta; en el disseny de nous productes exclusivament pensats en reduir l’impacte auditiu.

També en la producció d’articles sense plàstics i amb un alt component de material reciclat, per poder donar un retorn de l’activitat econòmica a l’entorn social més pròxim. El Projecte de Pirotècnia Low Noise de La Traca arrenca aquest 2022 amb un 55% del total del catàleg amb articles de baixa sonoritat, i arribant a un 80% amb els articles de mitjana sonoritat. Tots els articles, els de baixa sonoritat classificats amb un distintiu, es podran adquirir a les 180 casetes temporals que hi ha per tot Catalunya. El distintiu Low Noise, a part d’identificar el producte com de baixa sonoritat, també porta una recomanació de distància mínima d’ús enfront d’animals de companyia o persones de sensibilitat diversa.

“Aquestes distàncies han estat calculades pels nostres enginyers basant-se en l’estudi de la sonometria dels productes i en estudis sobre la propagació del so”, asseguren des de Cialfir, que amb tot, adverteixen que “és important recalcar la distància d’ús, ja que en la pirotècnia el soroll zero no existeix, però ens podem acostar a ell si respectem les distàncies adequades”. A més d’innovar en productes Low Noise, respectuosos amb els animals i amb persones amb sensibilitat auditiva, l’empresa també fabrica productes sostenibles reduint el plàstic en els seus productes, evidenciant el compromís i conscienciació de l’empresa catalana amb les persones, els animals i el medi ambient.

Cialfir és una empresa familiar catalana de segona generació, va néixer al 1983 per dedicar-se a la distribució i venda de material pirotècnic i és avui l’empresa líder sectorial en la distribució de pirotècnia de consum. L’empresa té previst gestionar aquest any un volum de 100 contenidors i ha desplaçat un 10% la producció cap a Europa, quedant repartida entre Albània, Suïssa i Espanya. Cialfir disposa de 9 plataformes logístiques arreu d’Espanya des d’on subministren producte a les seves botigues i a altres empreses de pirotècnia. En el canal de retail l’empresa opera amb el nom comercial de La Traca; actualment compta amb 40 establiments permanents a Espanya i obrirà al voltant de 180 casetes temporals a Catalunya per la Revetlla de Sant Joan.