Terrassa tindrà una plaça amb el nom de la inventora del wifi, Hedy Lamarr

Plaça de Hedy Lamarr serà el nom del nou espai davant l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), al carrer de Colom. Aquesta plaça és el resultat de la reurbanització de la zona on hi havia l’antiga fàbrica Flotats. Pel que fa al nom, s’ha escollit després d’un procés de votació popular on ha participat la comunitat universitària de Terrassa. Els estudiants i treballadors dels diferents centres universitaris de Terrassa podien triar entre cinc propostes, totes noms de pioneres especialment destacades en l’àmbit científic. Les opcions eren: la primera programadora informàtica de la història, Ada Lovelace, la primera dona a obtenir un doctorat, Elena Piscopia, la primera dona alquimista, Maria la Jueva, la llevadora i primera regidora de l’Ajuntament de Terrassa, Quitèria Tarragó i, finalment, la que ha estat escollida, Hedy Lamarr. Nascuda a Viena el 1914, Lamarr es va convertir en una estrella al Hollywood dels anys 30, una carrera cinematogràfica que va compaginar amb la invenció d’un sistema de comunicació per radiofreqüència que és la base de tecnologies tan presents avui dia com són el wifi i el bluetooth.

De les 621 persones que han participat en la votació per posar nom a la nova plaça, el 47% han optat per Lamarr. Encara que aquesta votació es va tancar el 23 de novembre, va ser tot just ahir dijous quan la Comissió del Nomenclàtor que presideix la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, va validar-la. Ara, l’últim tràmit necessari perquè la plaça de Hedy Lamarr sigui una realitat serà la signatura d’un decret per part de l’alcalde Jordi Ballart.

Segons el regidor d’Universitats, Pep Forn, un dels principals objectius d’aquest procés participatiu era el de “visibilitzar i posar en valor el paper de les dones en la ciència o la tecnologia al llarg de la història i contribuir, al mateix temps, a fomentar les vocacions dins d’aquests àmbits entre les joves”.