Terrassa torna a l’any 1558 recreant la fita de «les dones heroiques» a la Plaça Vella

Terrassa ha honorat de nou les seves dones heroiques amb la tradicional recreació dels fets del vint de juliol de 1558. Una representació organitzada pels Bandolers de Terrassa que torna a viure el moment en que els homes de la vila es dirigeixen a Barcelona per combatre un possible atac de les tropes turques. Aprofitant la situació un grup de bandolers va entrar a la ciutat per a robar els egarencs de l’època. Però les dones i els nens que van quedar a la ciutat es van organitzar per plantar cara als bandolers amb llances, forques, bastons i eines del camp.

Aquests fets històrics són extrets, tal i com explica l’historiador Joaquim Verdaguer en el seu blog, del Dietari de la Diputació guardat a l’Arxiu de la Corona d’Aragó.

Una edició que ha tingut una alta participació respecte d’altres anys. Hi han estat involucrats els Treure Ball, Ball de Serrallonga de Terrassa, Hermandad San José de Abrucena, Amigos de la Santa Cruz de Canjáyar, Agrupació Folklòrica Amunt i Crits, Grup Sardanista Sant Pere Nord, Centro Aragonés de Terrassa i Diables de Sant Pere Nord.

Un cop finalitzada la teatralització del mercat medieval i els diàlegs d’instants abans de l’arribada dels bandolers s’ha escenificat, a la Plaça Vella, el moment en que la gent que resistia a la vila acaba amb els lladres. Després actors i públic s’han dirigit a la plaça de la Torre del Palau, on s’ha instal·lat una taverna trabucaire. A més, l’esdeveniment ha comptat amb l’actuació de Ksondra i les seves cançons tradicionals catalanes.