Terrassa viu un Sant Jordi atípic, amb roses a domicili i molt poques llibreries obertes

El 23 d’abril del 2020 passarà a la història com un Sant Jordi totalment atípic. Amb els carrers buits, molts comerços tancats i la majoria d’estrenes literàries a la reserva, cavallers i princeses, amb corona o sense, es troben confinats, sense poder sortir de casa i gaudir d’una jornada habitualment festiva. Però a Catalunya hi ha tradicions que són intocables; i la Diada de Sant Jordi n’és un clar exemple. Per molt adversa que sigui la situació, per molt temible que sigui l’enemic, els trets distintius d’aquesta celebració també troben la manera de prevaldre.

A la floristeria La Selva, ubicada a la Plaça del Progrés, no donen l’abast. El telèfon no ha deixat de sonar en tot el matí, demanant comandes de roses a domicili. En aquest establiment han acabat exhaurint existències, després de més d’una setmana rebent encàrrecs on-line.

És una de les poques maneres d’adquirir aquesta preuada flor, que aquest any ha arribat a les cases a través de repartidors. Un servei a domicili que, en aquest cas, compleix estrictament les mesures de seguretat per evitar el contagi entre clients i distribuïdors.

Un altre ingredient de la Diada que acostuma a alegrar els cors i a cultivar la ment dels catalans són els llibres. Aquest any, però, escriptors i llibreries han viscut una Diada completament anormal. Només han pogut obrir aquells establiments que també realitzen la funció de quiosc i, entre la seva oferta literària, poques editorials han publicat novetats davant aquesta situació d’excepcionalitat.

La Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes proposaven la setmana passada celebrar un Sant Jordi alternatiu el 23 de juliol. En cas que s’acabi fent, serà una diada d’estiu de caràcter excepcional, on els llibres lluiran i les roses brotaran d’una manera diferent.