Transport públic gratuït per als serveis essencials fins al 9 d’abril

L’Autoritat del Transport Metropolità suspèn temporalment el pagament del transport públic fins al dia 9 d’abril per aquelles persones que facin serveis essencials, en aquests dies de confinament pel coronavirus. La mesusra pretén facilitar els desplaçaments autoritzats davant el decret d’alarma que només permet la mobilitat per a activitats essencials. Tot i això, l’ATM preveu que el volum de demanda sigui molt similar o inclús inferior al que ve sent en els darrers dies amb reduccions generals d’un 90 per cent en el què són els desplaçaments habituals.

La mesura excepcional inclou  els Ferrocarrils de la Generalitat, el metro de Barcelona, el Tram i Rodalies de Renfe. També els autobusos de Barcelona, el bus metropolità i els transports municipals adscrits a l’AMTU com Terrassa on el servei és gratuït. Els usuaris hauran de validar per accedir a la xarxa tot i que la validació no tindrà cap efecte i es podrà fer amb un títol esgotat o caducat. Aquest sistema de pista lliure l’aplicarà Ferrocarrils de la Generalitat, el metro de Barcelona i els busos metropolitans.

Per la seva banda Rodalies obrirà el sistema de torns per sensors d’aproximació, sense necessitat de validar cap títol. Tots dos sistemes permeten controlar el volum de la demanda o el nivell d’ocupació sense haver de pagar. Si l’ATM detecta un augment de la mobilitat no essencial anul·larà la gratuïtat temporal del transport de forma immediata. Els Mossos d’Esquadra i les policies locals vetllaran perquè els desplaçaments només siguin de les persones amb autorització segons el decret d’alarma vigent.

D’aquesta manera el transport públic també es vol sumar al reconeixement de les tasques crucials que fan les persones en aquesta situació d’emergència de país. L’acord ha estat consensuat amb les administracions consorciades, la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana i l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà, l’AMPU, de la qual en forma part el transport públic de Terrassa.