Últims assajos per a l’estrena dissabte del Ball de Gitanes a la plaça Vella

Últim assaig abans de l’estrena a Terrassa de la Primera Ballada Popular de Gitanes. Unes 112 persones, en 14 grups de 8 balladors, han participat aquest dimarts al vespre d’un dels darrers assajos abans de l’estrena del Ball de Gitanes, el pròxim dissabte a les 12 del migdia a la plaça Vella.

Una iniciativa de persones vinculades a la cultura popular que fa mesos van fer una crida per recuperar el tradicional Ball de Gitanes que es fa al Vallès per Carnestoltes. Ara i després de diversos assajos tot és a punt perquè la plaça Vella aculli el primer i multitudinari Ball de Gitanes terrassenc.

A partir d’ara a Terrassa, el Ball de Gitanes es farà un cop l’any per Carnaval. El Ball de Gitanes és una dansa tradicional que té lloc a Catalunya i al País Valencià. En hi ha de dues tipologies, la què es balla per Carnestoltes al Vallès, com aquesta que es podrà veure dissabte, i el Ball de Gitanes que es balla per Corpus i per Festa Major al País Valencià.

Com a exemple el Ball de Gitanes de Sant Celoni és un dels més antics i amb més tradició. Un costum que a la resta de la comarca s’ha anat recuperant amb el pas dels anys i que per fí ara arriba a Terrassa. També cal destacar la Dansa de la Carxofa dins del Ball de Gitanes amb Cintes que es fa per les Festes de la Mare de Déu d’Algemesí i que el 2011 va ser declarat per la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.