Un any de l’aiguat que va deixar més de 100 litres

El 13 de juny del 2023 una xàfec d’una intensitat inusual va sorprendre Terrassa. La precipitació va començar cap a les dues del migdia, però va ser cap a quarts de quatre quan es va desfermar amb tota la seva força. L’aiguat va ser tal que les rieres de seguida van baixar plenes, molts baixos s’inundaven i el cotxes quedaven atrapats a carrers absolutament negats. És el cas, per exemple, de la rambla d’Ègara a l’alçada del Doré. Les xarxes es van omplir d’imatges espectaculars.

El 112 va rebre 174 trucades i la policia municipal va efectuar 50 sortides. La tempesta va sorprende un ramat d’ovelles, arrossegant-ne algunes riera avall. Al Museu de la Ciència va caure un mur sense més conseqüències i dos edificis van resultar afectats.


La força de l’aigua va arribar a diferents punts de la comarca. A Ullastrell la riera de Gaià va arrossegar un cotxe amb una parella dins. L’home es va trobar mort al mateix vehicle i el cadàver de la dona va aparèixer 15 dies després davant la platja de Tarragona.

La pluja va ser desigual i va afectar de forma diferent segons els barris. On va caure amb més força va ser a l’oest de la ciutat, on es van arribar a comptabilitzar 100 litres per metre quadrat en només dues hores.

És per això que la ronda de ponent va acabar completament inundada, en una de les imatges més recordades d’aquell dia.

La tempesta es va formar per una combinació d’aire fred en alçada i vents humits de llevant, impulsats cap a dalt per la falda de Sant Llorenç del Munt. Va ser un episodi aïllat en un any 2023 extremadament sec. Els experts apunten a que aquests fenomens violents seran cada cop més freqüents a causa del canvi climàtic.