Un cicle evoca els 850 anys del crim de Canterbury, reproduït a l’absis lateral de Santa Maria

L’any 1170 la guàrdia del rei anglès Enric II assassinava l’arquebisbe de Canterbury, Thomas Becket, fruit de les contínues disputes entre el prelat i el monarca. El crim va ser representat arreu del món en documents, pintures, escultures i vitralls.

Curiosament la pintura més antiga de la que es té constància es conserva aquí, a Terrassa, a l’absis lateral de l’església de Santa Maria. És un mural datat deu anys després del martiri de Becket. És obra d’un pintor del segle XII del qual només es coneix el seu sobrenom, el de Mestre d’Espinelves. Les pintures són reconegudes internacionalment.

El Servei de Cultura tenia previst, l’any passat, un seguit d’actes per commemorar els 850 anys del crim. La pandèmia ho va fer posposar i ara, i fins l’octubre, l’Ajuntament recupera aquella programació. Són tretze propostes divulgatives, familiars i culturals amb la implicació d’arxius, biblioteques i museus.

Destaquen la presentació del llibre ‘La tragèdia pintada’, la participació de Terrassa en un congrés internacional sobre el llegat de Becket i la 5a jornada tècnica Art i Patrimoni, enguany dedicada al mural del crim de Canterbury.

Els actes de l’any Becket suposaran un nou impuls a la candidatura de la Seu d’Egara com Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. L’Ajuntament posarà en marxa abans d’acabar l’any una pàgina web pròpia sobre la candidatura amb totes les activitats divulgatives i participatives relacionades.