Un dels hiverns més secs dels últims 22 anys

La mitjana de precipitació a Terrassa el mes de desembre en els últims 30 anys és de 48 litres per metre quadrat. Aquest últim desembre només va ploure dos litres. És un dels indicadors que expliquen la sequera que està vivint el país, i en especial la regió metropolitana i el Vallès Occidental. El mes de gener va seguir la mateixa tònica: 5,6 litres davant dels 41 de mitjana. En el que portem de febrer només van caure dos minsos litres el passat cap de setmana. En el que portem d’hivern, doncs, les precipitacions han estat comptades, acumulant, amb prou feines, deu litres per metre quadrat. Si no plou més podria ser l’hivern més sec a Terrassa en els últims 22 anys (el més sec va ser el dels anys 1999-2000, quan només va ploure 7 litres). La situació, però, no ens ve de nou, sinó que s’arrossega des de l’estiu passat.

Segons l’Índex de Precipitació Estàndard dels últims dotze mesos, gran part de la comarca, i per extensió, del prelitoral central, viu en una situació de sequera excepcional. És,de fet, la zona de Catalunya on ha plogut menys.
Ipe12 Sequera.jpg
Tot plegat, a banda de deixar un sòl i un ambient més secs, té una repercussió directa en les reserves d’aigua. Els embassaments catalans estan plens al 55%, quan fa un any estaven al 85%. El descens, des de l’estiu, és notable.

Conques Internes.jpg

Si ens fixem, més concretament, amb tres dels pantans que abasteixen el sistema Ter-Llobregat, del que s’abasteix Terrassa, la disminució de les reserves segueix el mateix patró: ho veiem a La Baells, a la Llosa del Cavall i al pantà de Sau.

La Baells.jpg Sau 2.jpg Llosa Del Cavall.jpg

De moment aquesta sequera no comporta mesures excepcionals tot i que algunes zones del nord-est de Catalunya ja han entrat en prealerta. Sembla que dissabte podria passar un petit front que deixaria quantitats discretes.

Gràfics: Meteocat i Agència Catalana de l’Aigua