Un equip d’estudiants de la UPC vol ser el primer en llançar un coet a l’espai exterior

Un grup interdisciplinar de 20 estudiants de tres centres docents de la Universitat Politècnica de Catalunya de Terrassa i Barcelona vol ser el primer en llançar un coet fins a l’espai exterior. L’equip es diu COSMIC RESEARCH i ja treballa per aconseguir creuar la barrera dels 100 quilòmetres amb un coet propi l’any 2022.

El repte no és fàcil. Per això, calen diversos assajos amb coets més reduïts que permetin garantir l’èxit de la missió final. El primer es diu RESNIK, pesa 8 kg i fa 2,5 metres de llargada. Amb aquest ja han fet tres llançaments exitosos al 2016 que es van enlairar fins als 2,5 km. El següent serà el BONDAR. Aquest nou prototip serà una versió a escala del coet final i servirà per fer l’últim assaig abans del llançament definitiu. En aquest cas tindrà 3 metres, pesarà un 40 kg i pretenen llançar-lo a 15 km d’alçada al setembre del 2018. Integrarà sistemes de telemetria més complexos i un nou combustible més eficient i de fabricació pròpia. El coet definitiu serà molt més gran, superarà els 200 kg i els 6 metres de llargada i pretén superar en 5 vegades la velocitat del so.

A banda del repte tecnològic, el projecte COSMIC RESEARCH també vol incentivar l’interès per la carrera espacial i revitalitzar la curiositat per la ciència en la societat actual.