Un estudi internacional posa de manifest que nanopartícules dels tatuatges poden arribar fins als ganglis

Un estudi internacional fet en el sincrotró europeu de Grenoble posa de manifest que algunes nanopartícules dels tatuatges poden viatjar a través del cos i arribar fins als ganglis del sistema limfàtic. El document confirma el transport per l’organisme de diversos ingredients de les tintes, com l’alumini i el cadmi. Els científics alerten de possibles efectes negatius ocasionats pel diòxid de titani i altres contaminants, tot i que encara falten més estudis per valorar-ne la toxicitat.

Siguin quines siguin les conseqüències, els dermatòlegs tenen clar que serà proporcional a la superfície tatuada perquè cada vegada són més les persones que es tatuen i ho fan amb tatuatges més grans. Això ha provocat un augment de les consultes.

La tinta de color vermell és la que provoca més al·lèrgies. També es donen problemes amb els tatuatges temporals de henna negra que sovint es fan a l’estiu als nens. Altres consultes dermatològiques es deuen a infeccions per contaminació de la tinta o, fins i tot, de l’aigua que es fa servir, reaccions al tatuatge com un cos estrany o berrugues que s’escampen.

La principal recomanació és adreçar-se sempre a un bon professional a l’hora de fer-se un tatuatge i tenir en compte que, durant un període de temps, aquestes persones no podran donar sang i podrien tenir limitacions en l’aplicació d’anestèsia, si se sotmeten a intervencions.