Un llibre reconstrueix el poblament i el paisatge que hi havia fa més de mil anys a Terrassa i rodalies

El Centre Cultural ha acollit aquest dimarts a la tarda la presentació del llibre de Jordi Bolòs i Víctor Hurtado «Atles del comtat de Barcelona (801-993)», que reconstrueix el poblament i el paisatge que hi havia fa més de mil anys gràcies a la gran quantitat de documents que se n’han conservat.

L’obra ubica uns mil noms de lloc: poblets, castells, torres, cases, coves, rius, fonts, muntanyes…, i analitza si eren preromans, romans, germànics o àrabs, entre d’altres.

També inclou mapes de les possessions dels principals senyors, de conreus i boscos, de camins i manufactures, així com molts altres de detallats, com ara els que dedica a Terrassa (el «castellum Terracium ja apareix esmentat l’any 801), al seu terme (Mata de Pera, el 960); i al monestir de Sant Llorenç del Munt (fundat el 1014, però amb una església que ja és mencionada el 958).

La presentació ha anat a càrrec d’un dels autors, el cartògraf i medievalista Víctor Hurtado. L’acte ha comptat també amb la intervenció de Domènec Ferran, director del Museu de Terrassa i ha estat organitzat per Òmnium Cultural-Terrassa, el Centre d’Estudis Històrics de Terrassa i Rafael Dalmau Editor.