Un òrgan de participació comarcal impulsarà polítiques d’envelliment actiu al Vallès Occidental

El Consell Comarcal s’ha compromès a crear un òrgan de participació que dinamitzi les polítiques d’envelliment actiu.. La pandèmia de la COVID-19 ha posat encara de més manifest la necessitat d’incrementar les polítiques comarcals. En aquest marc, des del Consell es treballa en un projecte per a presentar a la convocatòria de fons europeus Next Generation i en accions per impulsar noves polítiques d’atenció. I és que les persones grans han estat un del col·lectius més afectats durant la crisi de la COVID-19, per tant, s’ha de treballar per a poder garantir un envelliment de qualitat i amb dignitat. A la comarca, el 28’5% de la població més gran de 75 anys viu sola  -21.000 persones- i 6.180 viuen en residències.

Acte post congressual

El Vallès Occidental va comptar amb la participació d’una delegació de persones grans al Congrés Nacional de la Gent Gran que va tenir lloc el 25 d’octubre del 2019 al Món Sant Benet. Aquest dimarts  s’han presentat els acords, les conclusions i el Manifests del 8è congrés, en una trobada que s’havia posposat per la situació de pandèmia..

Envelliment amb dignitat, un projecte Next Generation 

Un dels projectes que el Consell Comarcal treballa per a la convocatòria de Fons Next Generation EU és el projecte “Envelliment en dignitat” que vol implementar un sistema de monitorització en els habitatges de les persones majors de 80 anys per tal de preservar la seva independència, autonomia i qualitat de vida, retardant al màxim la seva arribada a centres d’atenció permanent.

El projecte vol combatre la soledat i la desatenció de les persones grans i augmentar el nombre de persones de més de 80 anys que volen residir a casa seva amb qualitat de vida garantida. També vol optimitzar recursos destinats a la dependència. Per tot plegat s’està estudiant la possibilitat d’instal·lar als habitatges equips i sensors per donar suport a persones grans que viuen soles i connectar-ho a un centre operatiu de suport. El projecte s’està començant a desenvolupar per tal de concretar el tipus de tecnologia necessària i com es podria aplicar a la comarca.